image

Polonia a demolat patru monumente ridicate în timpul regimului comunist / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 27 octombrie 2022

Autorităţile poloneze au demolat joi patru monumente ridicate în timpul regimului comunist, în cadrul campaniei de „derusificare” a spaţiilor publice ce a fost intensificată de guvernul de la Varşovia odată cu războiul din Ucraina.

Aceste acţiuni au rolul de „a face să dispară toate monumentele care glorifică sistemul comunist în Polonia”, a declarat directorul Institutului polonez al Memoriei Istorice (IPN), Karol Nawrocki, citat de Agerpres.

Toate aceste monumente „simbolizează răutatea sistemului comunist”, astfel că ele trebuie înlăturate „nu atât pentru estetica lor, ci mai mult pentru semnificaţia lor”, a mai precizat Nawrocki.

Cele patru monumente au fost demolate simultan, dar mai rămân de distrus încă 30, după ce alte 20 de monumente de acelaşi fel au fost deja înlăturate.

Una dintre cele patru statui demolate joi, care purta inscripţia „gratitudine Armatei Roşii”, a fost restaurată în anul 2017 cu un cost de 7.000 de euro, iar după ce Rusia a atacat Ucraina ea a fost pictată în culorile drapelului ucrainean.

Dar unele administraţii locale poloneze, „una sau două”, după aprecierea directorului institutului menţionat, şi-au exprimat dorinţa de a menţine în picioare monumentele incluse de acest institut în lista sa pentru „derusificare”.