Podium misterios din piatră, vechi de 2 000 de ani, găsit în Ierusalim jpeg

Podium misterios din piatră, vechi de 2.000 de ani, găsit în Ierusalim

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 2 septembrie 2015

O structură piramidală, formată din scări, datând din timpul lui Iisus, a fost scoasă la suprafaţă în Ierusalim. Realizată din mai multe pietre pătrate perfecte, construcţia veche de peste 2000 de ani se presupune că ar fi un podium. Aceasta a fost găsită lângă o stradă în trepte, care pe timpuri conducea pelerinii evrei de la Scăldătoarea Siloama, din versantul sudic al Oraşului lui David până la cel de-Al Doilea Templu, care se afla desupra Muntelui Templului.

Construită din lespezi enorme de piatră, se preuspune că strada a fost construită în deceniul al patrulea, al secolului I d.Hr. şi era una dintre cele mai spaţioase construcţii realizate în Ierusalim, în perioada celui de Al Doilea Templu. Această perioadă, cuprinsă între 538 î.Hr.-70 d. Hr., se referă la perioada în care a existat templul regelui Irod cel Mare, temple ce a avut ca scop înlocuirea Primului Templu, dărâmat de babilonieni în 587 î.Hr. În 70 d.Hr., cel de-Al Doilea Templu a fost şi el  distrus, când oraşul a fost prădat de către Imperiul Roman. Cu bogăţiile furate din temple, romanii au sponsorizat construcţia Coloseumului.

Arheologii nu ştiu deocamdată care este întrebuinţarea acestui podium. Textele vechi menţionează platformele din piatră, folosite pentru licitaţii sau ca loc unde să îşi declare obiectele pierdute., însă până acum nu au fost descoperite construcţii asemănătoare. “Având în vedere că nu am mai găsit nimic similar până acum, scopul acestor scări rămâne deocamdată un mister”, declară arheologii Nahshon Szanton şi Joe Uziel. La baza lor au fost găsite numeroase vase din piatră, ceramică şi sticlă.