Șantier paleontologic la Turnu Roșu, redeschis după 25 de ani (foto: Daniel Farcașiu / Muzeul Național Brukenthal)

Pești fosili, complet necunoscuți anterior, descoperiți la Turnu Roșu

Specialiștii Muzeului de Științe Naturale din cadrul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu au redeschis un șantier paleontologic la Turnu Roșu, după o pauză de 25 de ani.

Muzeograful Nicolae Trif, unul dintre foarte puținii paleontologi din Sibiu, a făcut deja două vizite în teren vara aceasta și plănuiește o a treia pentru luna septembrie, informează un comunicat publicat pe pagina de Facebook a Muzeului Național Brukenthal.

„Este greu de spus de ce a durat atât de mult pentru reluarea șantierului. Eu sunt interesat să dezgrop trecutul doar la propriu. Dacă e să privim în ansamblu aș spune că subfinanțarea cronică este principalul motiv”, explică pentru Turnul Sfatului paleontologul Nicolae Trif.

„Pentru mine ca manager dar și ca cercetător și specialist în domeniul artei este foarte important ca echipa Muzeului Național Brukenthal să cerceteze patrimoniul instituției, să facă diverse alte cercetări cum e în cazul colegului Nicoale Trif cum e în cazul arheologilor. Lucrul acesta nu poate decât să mă bucure atât pe mine cât și colegii dim breaslă. Pentru acest fapt voi face tot ce pot să susțin cercetarea și apoi să arătăm vizitatorilor rezultatele acesteia. Cazul de la Turnu Roșu este extraordinar și am răspuns prompt când mi s -a comunicat că de 25 de ani acolo nu s-a mai făcut nimic. E lângă Sibiu! Până la urmă este și o cercetare care ne privește pe noi cei de aici! Felicit pe toți cei care depun timp și efort să scoată la lumina lucruri interesante nu doar din domeniul istorie naturală cât și din celelalte domenii din cadrul Muzeului Național Brukenthal”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Pentru a determina proveniența unor piese din colecțiile muzeului de Istorie Naturală din Sibiu dar și pentru a descoperi materiale fosile inedite s-a reluat în acest an, după 25 de ani de întrerupere, colectarea de piese paleontologice din situl de la Turnu Roșu.

Sub supravegherea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate un colectiv restrâns alcătuit din personal al Muzeului Național Brukenthal și voluntari ai aceleiași instituții a realizat primele colectări în teren.

Rezultatele preliminare indică descoperirea unei faune noi de pești fosili, marea majoritate de dimensiuni extrem de mici, complet necunoscuți anterior și care relevă o faună de adâncime mare.