image

Peste 150 de monede greceşti de argint vechi de circa 2.000 de ani, descoperite la Poiana Cristei

📁 Carte
🗓️ 31 martie 2024

Peste 150 de drahme şi tetradrahme greceşti din argint, vechi de circa 2.000 de ani, descoperite la Poiana Cristei de doi căutători de comori, cu ajutorul unor detectoare de metale, au ajuns la Muzeul Vrancei şi urmează a fi trimise la un laborator din Iaşi pentru a fi datate şi evaluate, au informat, miercuri, reprezentanţii instituţiei de cultură.

"Această descoperire de la Poiana Cristei este una interesantă, fiind găsite la un loc 152 de monede de monede. Ieri (marţi - n.red) arheologii noştri au mers pe teren să stabilească exact zona, perimetrul în care acestea au fost descoperite, să vedem cum au stat în pământ, dacă putem vorbi de un cimitir, un mormânt sau au fost pur şi simplu îngropate din fugă. Monedele au fost găsite la o adâncime de circa 50 de centimetri. Nu ştim dacă au fost îngropate mai adânc în sol şi ulterior au fost aduse la suprafaţă de aluviuni sau alunecări de teren, dar, după toate indiciile luate de arheologi, se pare că ele au fost îngropate pe fugă. Vorbim de copii după monede greceşti, nu neapărat de mare calitate, dar sunt interesante. Sunt drahme şi tetradrahme greceşt din argint făcute de daci la nord de Dunăre, cu o vechime estimativă de circa 2.000 de ani", a declarat, miercuri, managerul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă.

Potrivit acestuia, în total au fost găsite 157 de monede, dintre care cinci fiind descoperite de arheologii care au cercetat zona ulterior descoperirii.

Mai multe pentru tine...