Peste 130 000 de noi recruţi, înrolați în armata rusă jpeg

Peste 130.000 de noi recruţi, înrolați în armata rusă

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 31 martie 2022

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, joi, un decret prin care a ordonat înrolarea a 134.500 de noi recruţi în armată, ca parte a recrutării anuale de primăvară a Rusiei, însă potrivit Ministerului rus al Apărării, convocarea nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Ordinul a fost emis la cinci săptămâni de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, care s-a confruntat cu o rezistenţă acerbă din partea armatei ucrainene. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, marţi, că niciun recrut nu va fi trimis în „zonele fierbinţi”.  

Problema implicării recruţilor în război este foarte sensibilă. Pe 9 martie, Ministerul rus al Apărării a recunoscut că nişte recruţi au fost trimişi în Ucraina după ce Putin a dezminţit acest lucru în diverse ocazii, spunând că au fost trimişi doar soldaţi şi ofiţeri profesionişti.  

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat la acea vreme că preşedintele a ordonat procurorilor militari să investigheze şi să îi pedepsească pe oficialii responsabili de nerespectarea instrucţiunilor sale de a exclude recruţii.  

Recrutarea militară anuală de primăvară, care se desfăşoară între 1 aprilie şi 15 iulie, vizează bărbaţii ruşi cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, se arată în decretul lui Putin. Serghei Şoigu a declarat, marţi, că recruţii vor fi trimişi la bazele desemnate la sfârşitul lunii mai.

Foto sus: Soldați ruși (© Vitaly V. Kuzmin / Wikimedia Commons)