Peste 100 de militari americani au leziuni cerebrale în urma atacului iranian cu rachete asupra bazelor din Irak jpeg

Peste 100 de militari americani au leziuni cerebrale în urma atacului iranian cu rachete asupra bazelor din Irak

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 11 februarie 2020

Oficialii americani au anunţat o creştere cu 50% a cazurilor de militari cu leziuni în urma atacului iranian cu rachete din Irak. În luna ianuarie, armata americană anunţase 64 de cazuri de traumatisme cerebrale.

Pentagonul a refuzat să comenteze, dar anterior a avertizat că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri în săptămânile de după atac, deoarece simptomele pot apărea mai târziu, ca şi raportările, informează adevarul.ro.

Niciun soldat american nu a fost ucis sau rănit în timpul atacului iranian cu rachete împotriva bazei irakiene Ain al-Asad, după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, pe 3 ianuarie, pe aeroportul din Bagdad, printr-un atac cu dronă. Ulterior, ambele părţi nu au escaladat conflictul militar, dar numărul tot mai mare al victimelor americane ar putea să exercite presiuni asupra lui Trump pentru o reacţie, posibil non-militară.

Generalul de armată Mark Milley, preşedintele Statului Major Comun, a declarat luna trecută că soldaţii cu traumatisme cerebrale au fost diagnosticaţi cu forme uşoare. El a adăugat că diagnosticul se poate modifica în timp. Simptomele includ dureri de cap, ameţeli, sensibilitate la lumină şi greaţă.

Oficialii Pentagonului au declarat în repetate rânduri că nu există un efort de a minimaliza sau întârzia informaţiile despre astfel de leziuni. Dar informaţiile apărute în urma atacului iranian au readus întrebările dacă politica armatei americane referitoare la modul în care se raportează la nivel intern leziunile cerebrale şi dacă sunt tratate public cu aceeaşi urgenţă ca pierderea unui membru sau a vieţii.