Paul Rusesabagina, eroul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, inculpat pentru terorism | VIDEO jpeg

Paul Rusesabagina, eroul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, inculpat pentru terorism | VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 15 septembrie 2020

Paul Rusesabagina, fostul director de hotel care a salvat viețile a peste 1.200 de oameni în timpul genocidului din 1994 din Rwanda și a fost sursa de inspirație a filmului „Hotel Rwanda”, a fost inculpat pentru „terorism” de un tribunal din Kigali.

Rusesabagina, în vârstă de 66 de ani, a apărut la tribunal pentru prima dată după ce a fost adus în fața presei cu cătușe la Kigali, capitala Rwandei. Familia sa susține că bărbatul, care este un critic neobosit al președintelui țării, Paul Kagame, a fost arestat în urma unei răpiri internaționale și nu va beneficia de un proces corect în Rwanda, relatează Agerpres

„Este o parodie, un simulacru de justiție”, a declarat fiica lui Rusesabagina, Carine Kanimba.

Poliția a anunțat că Rusesabagina a fost arestat prin „cooperare internațională”, în timp ce familia spune că a fost predat de autoritățile din Dubai. Bărbatul a fost reprezentat în instanță de doi avocați rwandezi despre care familia sa susține că i-au fost impuși de stat. 

Guvernul de la Kigali îl acuză pe Rusesabagina că a fost implicat în activitatea MRCD, o grupare de partide politice în exil care sunt în opoziție față de guvernul rwandez. MRCD are o aripă armată care luptă cu guvernul rwandez și a fost acuzată că a comis atacuri în apropierea frontierei cu Burundi. 

La tribunal Paul Rusesabagina a refuzat să pledeze vinovat sau nevinovat la cele 13 capete de acuzare care îl vizează, cerând să poată pleda separat la fiecare dintre ele. 

Rusesabagina a primit Medalia Libertății în 2005 de la președintele american George W. Bush pentru contribuția sa în salvarea de vieți în timpul genocidului din Rwanda în care circa 800.000 de rwandezi de etnie tutsi și hutu moderați au fost uciși.

Foto: Captură video Al Jazeera