Parlamentul irakian a votat retragerea trupelor americane din Irak jpeg

Parlamentul irakian a votat retragerea trupelor americane din Irak

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 6 ianuarie 2020

Parlamentul irakian a votat duminică, într-o şedinţă extraordinară, la care a participat premierul Adel Abdul Mahdi, o rezoluţie prin care se solicită Washingtonului retragerea tuturor trupelor americane din Irak.

Rezoluţia îi cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak şi să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanţă teritoriul, apele şi spaţiul aerian ale Irakului, informează adevarul.ro.

Rezoluţia solicită guvernului „să revoce cererea de asistenţă din partea coaliţiei împotriva Statului Islamic ca urmare a încheierii operaţiunilor militare în Irak şi obţinerii victoriei”.

”Guvernul irakian trebuie să ia măsuri pentru a pune capăt prezenţei oricăror trupe străine în Irak şi să le interzică folosirea teritoriului, spaţiului aerian şi apelor, indiferent de motiv”, se mai menţionează în text.

Spre deosebire de textele de lege, rezoluţiile votate de parlamentul irakian nu sunt obligatorii pentru guvern, însă premierul Adel Abdul Mahdi s-a pronunţat el însuşi, într-un discurs susţinut în faţa parlamentului, pentru retragerea trupelor străine din ţara sa, după ce a acuzat Statele Unite că au încălcat suveranitatea Irakului prin raidul aerian în urma căruia a fost ucis vineri la Bagdad generalul iranian Qassem Soleimani.

Premierul irakian a vorbit despre „trupele străine”, fără să le menţioneze în mod specific pe cele americane, dând astfel de înţeles că s-a referit la retragerea tuturor trupelor trimise de state membre ale coaliţiei antijihadiste conduse de SUA.

Şeful executivului irakian a protestat şi anterior faţă de atacul cu dronă executat vineri de aviaţia americană în zona aeroportului internaţional din Bagdad asupra unui convoi în care se aflau generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al-Quds, şi mai mulţi membri ai Hashd al-Shaabi, o coaliţie de forţe paramilitare irakiene dominată de facţiuni pro-iraniene şi ai cărei militanţi au luat cu asalt ambasada americană la Bagdad pe 31 decembrie.  

Totodată, ministerul de Externe irakian a anunţat că l-a convocat duminică pe ambasadorul SUA pentru a-i transmite acestuia un protest faţă de „încălcarea suveranităţii“ Irakului, în urma raidului aerian american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani.