Parlamentul European publică primele estimări ale rezultatelor alegerilor europene  Cum s a votat în fiecare țară UE  jpeg

Parlamentul European publică primele estimări ale rezultatelor alegerilor europene. Cum s-a votat în fiecare țară UE

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 mai 2019

Parlamentul European publică, duminică seara, primele estimări ale rezultatelor alegerilor europene. Pe site-ul https://rezultate-alegeri.eu vor disponibile primele estimări ale rezultatelor alegerilor în fiecare stat membru al Uniunii Europene. 

Parlamentul European 2019 - 2024 (estimări, duminică ora 23.00)


Parlamentul European 2019 2024 jpg jpeg

Grupuri politice în Parlamentul European:

- Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)â
S&D - Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European
CRE - Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni
ALDE&R - Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa + Renaissance + USR PLUS
GUE/NGL - Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică
Verts/ALE - Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană
EFDD - Grupul Europa Libertății și Democrației Directe
ENL - Grupul Europa Națiunilor și a Libertății
NI - Deputați neafiliați
Alții - Deputați nou-aleși care nu fac parte din niciun grup politic al Parlamentului care își încheie mandatul


România. UPDATE ora 11.00. Biroul Electoral Central a făcut publice datele centralizte până luni la ora 10.23. Iată rezultatele:

PNL - 26,23%

PSD - 23,68%

USR PLUS - 20,51%

Pro România -7,01%,

UDMR - 6,07%

PMP - 5,55%.

ALDE - 4,24%

România. UPDATE ora 23.00: Rezultate strânse la alegerile europarlamentare organizate duminică în România. Potrivit Exit-pollului realizat de Curs-Avangarde, pe datele colectate la ora închiderii urnelor (21.00), PSD şi PNL s-ar afla la egalitate, cu 25,7%, urmate de Alianţa 2020 USR PLUS cu 23,9%. Potrivit sondajului, singurele partide care mai fac pragul electoral de 5% şi trimit europarlamentari la Bruxelles sunt: Pro România 5,7%, UDMR cu 5,4% şi PMP cu 5,2%.

Polonia. Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile europene din Polonia cu circa 42,4% din voturi, în faţa Coaliţiei Europene din care face parte şi Platforma Civică a fostului premier şi actual preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, care ar fi obţinut circa 39,1% din voturi, conform unui sondaj la ieşirea de la urne. La mare distanţă pe locul trei se regăseşte partidul „Primăvara”, cu 6,6%, urmat de partidul ultraconservator şi eurosceptic Konfederacja, cu 6,1%.

Spania. Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a câştigat alegerile europene cu 28,4% din voturi şi cu un avantaj de 11 procente faţă de Partidul Popular (PP), conform unui sondaj la ieşirea de la urne. Socialiştii ar urma să obţină 18 mandate în Parlamentul European, în timp ce PP ar obţine 11, formaţiunea liberală Ciudadanos - 9, coaliţia de stânga Unidas Podemos - 7 mandate, iar formaţiunea de extremă-dreapta Vox - 4 mandate.

Franța. Formaţiunea franceză de extremă-dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement National), condusă de Marine Le Pen, ar fi pe primul loc la alegerile europene, cu circa 24% din voturi, în faţa partidului preşedintelui Emmanuel Macron, Republica în Marş (La Republique en Marche), care ar fi obţinut între 22 şi 23% din voturi, conform sondajelor la ieşirea de la urne. O surpriză a venit din partea Verzilor, care ar fi obţinut un procent de peste 11% din voturi. 

Ungaria. Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban ar urma să câştige detaşat alegerile pentru Parlamentul European din Ungaria cu 56% din voturi, conform unui exit-poll citat de postul naţional de televiziune. Diferenţa faţă de următoarele partide este uriaşă. Conform exit-poll-ului, pe următoarele poziţii ar urma să se situeze socialiştii şi Coaliţia Democratică (de stânga), ce ar urma să primească 10% din voturi fiecare. Pe poziţia a treia ar urma să se afle formaţiunea naţionalistă Jobbik, cu circa 9% din voturi, urmată de partidul Momentum, cu 7%.

Slovacia. Coaliţia liberală pro-europeană slovacă „Progresivne Slovensko-Spolu” (PS) a câştigat alegerile europene din Slovacia, cu circa 20% din voturi, conform primelor estimări. Pe locul doi se situează Partidul Social-Democrat (SMER), aflat la guvernare, cu 15,7% din voturi. Locuri în Parlamentul European ar urma să obţină şi partidul LSNS, care pledează pentru ieşirea Slovaciei din UE şi are în acest sondaj 12%. Urmează creştin-democraţii din KDH şi liberalii din SaS, fiecare cu câte 9,6%, informează Agerpres.

Germania. Conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, Blocul conservator format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) a câştigat cele mai multe voturi, 28%, în alegerile pentru Parlamentul European desfăşurate duminică în Germania, țara care deține cele mai multe mandate în Parlamentul European, respectiv 96 informează televiziunea germană ARD şi agenţia de presă Reuters. Pe poziţia a doua se situează Verzii, cu 22% din voturi, care sunt urmaţi de Partidul Social-Democrat (SPD), cu 15,5% din voturi, Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) cu 10,5% din voturi, Die Linke (extrema stângă) şi Partidul Liber-Democrat (FDP), cu câte 5,5% din voturi.

Austria. Partidul conservator OVP al cancelarului Sebastian Kurz este dat învingător de sondaje la alegerile de duminică pentru Parlamentul European din Austria, cu 34,5% din voturi.  Pe poziţia a doua se situează Partidul Social Democrat (SPO), cu 24,1% din voturi, iar pe trei se situează Partidul Libertăţii (FPO), de extremă-dreapta, cu 17,5% din voturi. 

Grecia. Partidul conservator Noua Democraţie a câștigat alegerile pentru Parlamentul European din Grecia, obținând 32% şi 36% din voturi, conform sondajelor, fiind urmat de partidul de guvernământ Syriza, care a obținut 25%-29% din voturi.

Belgia. Sondajele la ieşirea de la urne publicate după închiderea colegiilor electorale în Belgia la ora locală 14:00 (12:00 GMT) indică o creştere a extremei drepte flamande (Vlaams Belang) în Flandra şi a ecologiştilor atât flamanzi (Groen) cât şi francofoni (Ecolo) în întreaga ţară, informează Agerpres. 

Irlanda. Partidul proeuropean al premierului irlandez Leo Varadkar, Fine Gael, se află pe primul loc la alegerile europene desfăşurate vineri în Irlanda, obținând 29% din voturi. Acest partid este urmat de conservatori (Fianna Fáil), Verzi și Independenți, care au au obținut fiecare câte 15% din voturi. Sinn Féin, aripa politică a IRA a obținut 13% din voturi.

Olanda. Partidul Laburist (PvdA)  a obţinut o victorie surprinzătoare în alegerile europarlamentare desfăşurate joi în Olanda, obţinând 18,1% din voturi. Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD) al premierului Mark Rutte s-a clasat pe locul al doilea, cu 15% din voturi. Partidul Creștin Democrat s-a clasat pe locul al treilea cu 12,3 % din voturi, iar partidul naţionalist Forumul pentru Democraţie al lui Thierry Baudet a obţinut 11% din voturi, clasându-se pe locul 4.