Parlamentul din Estonia l a ales președinte al țării pe directorul Muzeului Național jpeg

Parlamentul din Estonia l-a ales președinte al țării pe directorul Muzeului Național

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 1 septembrie 2021

Parlamentul eston l-a ales marţi ca şef al statului pe directorul Muzeului Naţional, care va deveni al cincilea preşedinte de la revenirea la independenţă după prăbuşirea Uniunii Sovietice, informează agerpres.ro.

Alar Karis, biolog de formaţie, a fost singurul candidat la alegeri. El a fost propus de Partidul Reformei şi Partidul de Centru, membri ai coaliţiei de guvernământ.

Partidul de opoziţie de extremă dreapta EKRE, care a promovat anterior un alt candidat, a refuzat în cele din urmă să participe la vot.

Pentru a fi ales, un candidat la preşedinţia estonă trebuie să obţină minimum 68 de voturi sau o majoritate de două treimi din cele 101 locuri ale Parlamentului.

Luni în prima rundă, Karis a obţinut sprijinul a 63 de deputaţi şi marţi în runda a doua, 72.

În discursul său în faţa Parlamentului, noul şef de stat a promis că va fi "un bun partener al tuturor facţiunilor şi forţelor politice".

Născut în 1958, Karis este genetician şi biolog al dezvoltării. El a studiat în Marea Britanie, Estonia, Germania şi Ţările de Jos. Alar Karis predă la Universitatea din Tartu.

El a ocupat funcţia de auditor general al Estoniei între 2013 şi 2018. Din 2017, este directorul Muzeului Naţional eston.