Palatul Lupescu din Râmnicu Sărat ne spune încă povestea unei mari familii jpeg

Palatul Lupescu din Râmnicu Sărat ne spune încă povestea unei mari familii

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Palatul Lupescu din R├ómnicu S─ârat este un monument istoric ╚Öi arhitectural, construit ├«n stil neorom├ónesc, pragul s─âu fiind trecut de personalit─â╚Ťi importante, cum ar fi regele Carol I sau Regina Maria. De altfel, istoria modern─â a R├ómnicului S─ârat este str├óns legat─â de cea a familiei Lupescu, multe din momentele de r─âscruce ale r├ómnicenilor fiind asociate neamului Lupescu, o familie d├órz─â care a dat Rom├óniei c├óteva genera╚Ťii de parlamentari ╚Öi a l─âsat municipiului acest important monument, informeaz─â Agerpres.

La momentul Unirii Principatelor, al─âturi de figura legendar─â a lui Mo╚Ö Ion Roat─â, ├«n Divanurile Ad-hoc s-a remarcat un ╚Ť─âran din zona R├ómnicului, Gheorghe Lupescu (1824-1882), originar din Gr─âdi╚Ötea de R├ómnicu S─ârat, localitate aflat─â ├«n plin B─âr─âgan. Pentru calit─â╚Ťile sale oratorice ╚Öi de bun organizator, ╚Ť─âranii din fostul jude╚Ť R├ómnicu S─ârat l-au ales reprezentantul lor ├«n Divanul Ad-hoc din ╚Üara Rom├óneasc─â. La cea de-a V-a ╚Öedin╚Ť─â a Divanului, au fost ale╚Öi pre╚Öedin╚Ťii celor cinci clase sociale. Lupescu, care se remarcase prin patriotism ╚Öi clarviziune, a fost ales de colegii s─âi de 'stare social─â' pre╚Öedinte al 'clasei s─âtenilor'. Memorabil─â a r─âmas ╚Öedin╚Ťa din 8 octombrie 1857, c├ónd s-a dezb─âtut forma final─â a memoriului care a fost ├«naintat puterilor garante. Gheorghi╚Ť─â Lupescu, ├«n numele s─âu ╚Öi al altor patru deputa╚Ťi-╚Ť─ârani, Ioan Roate╚Ö ╚Öi Marin Paraschivescu din Mehedin╚Ťi, Ion Voicu din Gorj ╚Öi Ioan Tic─â din Muscel, a propus un amendament istoric. ├Än Adunarea ob╚Öteasc─â a ╚Ť─ârii ce urma s─â se constituie, s─âtenii urmau s─â aib─â reprezentan╚Ťi de drept, pentru merite pe care le-au ob╚Ťinut ├«nc─â de pe vremea lui ╚śtefan cel Mare. A fost, de altfel, cel dint├ói discurs al unui reprezentant al 'clasei s─âtenilor' ├«n Adunarea Ad-hoc. Gheorghi╚Ť─â Lupescu, aduc├ónd argumente istorice, cerea ca pe viitor 's─â se statorniceasc─â lucrurile odat─â ╚Öi ╚Ťara s─â fie cu ob╚Öteasc─â adunare, tot ca ├«n vremurile vechi, alc─âtuit─â din toate st─ârile de oameni'.

De╚Öi dolean╚Ťa ╚Ť─âranului-deputat a r─âmas pe moment f─âr─â ecoul scontat, traiectoria social─â a lui Gheorghi╚Ť─â Lupescu a urcat vertiginos. ├Än 1882, c├ónd a murit, fostul ╚Ť─âran frunta╚Ö din Gr─âdi╚Ötea, agonisise c├óteva sute de hectare de teren ╚Öi se mutase la R├ómnicu S─ârat. Fiul s─âu, Gheorghe, ╚Öi mai apoi nepotul, Ionel, vor prelua tradi╚Ťia politic─â a familiei. Membrii familiei r├ómnicene s-au afirmat ╚Öi ca sprijinitori ai Coroanei regale. Vizitele familiei regale, ├«n decurs de c├óteva decenii, l-au avut ca amfitrion, pe fiul deputatului de la 1857, cel care ceruse ├«n fruntea ╚Ť─ârii, ├«mpreun─â cu al╚Ťi cl─âca╚Öi, domnitori dintr-o familie regal─â a Europei.

Palatul Lupescu a fost construit ├«n perioada 1888-1889 dup─â un proiect al inginerului arhitect Anghel Saligny. Cl─âdirea are 10 ├«nc─âperi, iar ├«n fiecare ├«nc─âpere avea propriul s─âu design, cu mobilier de epoc─â. '├Än acea perioad─â, Anghel Saligny construia vechea gar─â din R├ómnicu S─ârat ╚Öi a fost cazat la boierul Gheorghi╚Ť─â Lupescu ├«n vechiul s─âu conac. De aici a ap─ârut se pare ideea unei cl─âdiri ├«n stil neorom├ónesc, ├«mprumut├ónd modelul palatelor din Fran╚Ťa', a declarat, pentru AGERPRES, istoricul Alexandru Gai╚Ť─â de la Arhivele Na╚Ťionale Buz─âu.

lupescu jpg jpeg

Cu ocazia manevrelor militare din 1902, regele Carol ╚Öi principesa Maria, viitoarea regin─â Maria, au apreciat ospitalitatea r├ómnicenilor ╚Öi au l─âudat gazdele din R├ómnicu S─ârat pentru frumuse╚Ťea acestui a╚Öez─âm├ónt. La acea dat─â, 'Palatul Lupescu' era considerat una din bijuteriile arhitecturale ale ╚Ť─ârii.

├Än 1916, Ionel Lupescu ├«╚Öi va ├«ntrerupe studiile ╚Öi se va ├«nscrie voluntar ├«n Regimentul 9 Infanterie R├ómnicu S─ârat, disting├óndu-se ├«n luptele de la Doaga ╚Öi M─âr─â╚Öe╚Öti. A fost decorat cu medalia Virtutea Militar─â ╚Öi a primit distinc╚Ťii asem─ân─âtoare din partea Fran╚Ťei, Marii Britanii ╚Öi Polonie. Deputat ╚Öi senator de R├ómnicu S─ârat ├«n mai multe r├ónduri, dup─â venirea comuni╚Ötilor la putere, acesta a fost acuzat c─â a organizat o organiza╚Ťie subversiv─â, Garda Fulger, ├«n scopul r─âsturn─ârii ordinii sociale, a fost ├«nchis ╚Öi a murit la ├«nchisoarea Jilava ├«n anul 1952.

├Än 1937, anticip├ónd probabil vremurile care se apropiau, boierul r├ómnicean ╚Öi-a donat ce mai mare parte a averii sale statului rom├ón. ├Ämpreun─â cu so╚Ťia sa Olga au adoptat o feti╚Ť─â, care va primi drept mo╚Ötenire o alt─â parte a averii familiei.

Palatul Lupescu a f─âcut parte din dona╚Ťia c─âtre statul rom├ón, cu obliga╚Ťia ca noul proprietar 's─â ├«l ╚Ťin─â ├«n bun─âstare'.

Dup─â ce a primit mai multe destina╚Ťii, cu pu╚Ťin ├«nainte de cel de-al doilea r─âzboi mondial, casa familiei Lupescu a ad─âpostit 'palatul fiscal'. Chiar dac─â ├«n timpul regimului comunist s-au subtilizat diverse accesorii, cl─âdirea mai poart─â ├«nsemnele pline de noble╚Ťe ale timpului c├ónd a fost construit─â.

Cl─âdirea apar╚Ťine ├«n prezent Ministerului Finan╚Ťelor ╚Öi a g─âzduit, p├ón─â ├«n anul 1999, Trezoreria R├ómnicu S─ârat.

'Dorim să preluăm clădirea pentru a face aici un Muzeu de artă modernă, am făcut mai multe demersuri în acest sens, dar până în prezent fără nici un succes', a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Râmnicu, Sorin Cârjan.