One World Romania 2015 – KINO MAIDAN jpeg

One World Romania 2015 – KINO-MAIDAN

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 3 martie 2015

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului ONE WORLD ROMANIA revine anul acesta la București, între 16 și 22 martie.

Cea de-a 8-a ediție a festivalului aduce 42 de filme documentare din 28 de țări, majoritatea lor în premieră românească, filmele fiind împărțite în principalele secțiuni tematice:Demo+/-crație, Tovarășe capitalism, Războaie contra naturii, Adulți de nevoie, Traume, Focus:Africa. 

Anul acesta ne strângem pe „kino-maidan”. Asta pentru că maidanul nu mai înseamnă doar o periferie lăsată la voia întâmplării, ci mai ales un spațiu public în care oamenii se adună să vorbească despre problemele lor și să fie împreună. Vrem ca One World Romania să devină acea intersecție unde oamenii se întâlnesc cu cinema-ul documentar, iar ideile scapă din țarcul noțiunilor de-a gata. O piață în care domnește empatia pentru celălalt și libertatea de a fi noi înșine. Concept:http://bit.ly/1zRDYyM

Printre documentarele OWR 2015 se numără „Euromaidan. Montaj brut”, un film omnibus care vine însoțit de doi dintre realizatorii săi-participanți activi pe maidanul de la Kiev, cu care organizăm o dezbatere despre cum arată astăzi această țară aflată în plin montaj;„Examen de stat”, un documentar despre un grup de elevi congolezi dați afară din liceu pentru că nu au bani să plătească șpagă profesorilor, prilej pentru ca-împreună cu regizorul Dieudo Hamadi-să discutăm într-un panel despre Africa și orizontul tinerilor ei;„Outside”, care vorbește despre un fost deținut care încearcă să-și găsească locul într-o lume care nu-l vrea și pe care n-o mai recunoaște, film proiectat în premieră românească în prezența regizorului Andrei Schwartz, care va participa alături de Alexandru Nanau și de Teodora Ana Mihai la o dezbatere despre rolul și rostul documentarului în România.

În plus, kino-maidanul va prinde viață cu multe dezbateri cu regizorii, producătorii și protagoniștii filmelor sau cu experți în domeniile tratate de documentare, expoziții, performance-uri, seminarii despre webdocs, despre filmul documentar în Europa, despre maidanul din Ucraina sau despre ce înseamnă Africa astăzi, un masterclass al producătorului Heino Deckert, un atelier de film documentar și multe altele. 

Toate noutățile și mai multe detalii despre filme și invitați, pe www.oneworld.ro. Programul complet, în curând.