Obiectele de art─â confiscate de nazi┼čti se ├«ntorc la proprietari jpeg

Obiectele de art─â confiscate de nazi┼čti se ├«ntorc la proprietari

­čôü Al Doilea R─âzboi Mondial
Autor: Monica Andronescu
­čŚô´ŞĆ 19 martie 2012

Colec┼úia de obiecte de art─â aflate ├«n prezent la Muzeul de Istorie din Berlin, care au fost confiscate de nazi┼čti, vor fi returnate celor c─ârora le-au apar┼úinut, a hot─âr├ót ieri Curtea Federal─â de Justi┼úie. Colec┼úia cuprinde 38 de postere reclam─â pentru produse, dar ┼či filme, ┼či este ├«n prezent expus─â ├«n muzeul de istorie din Berlin, informeaz─â Reuters.

Conform judecătorilor Curţii Federale de Justiţie, cea mai înaltă autoritate legală, a păstra arta confiscată echivalează cu perpetuarea crimelor nazismului.

ÔÇ×Muzeul de Istorie German─â ┼či funda┼úia muzeului accept─â, bine├«n┼úeles, decizia Cur┼úii Federale de Justi┼úie. Acum suntem siguri de ce trebuie s─â facem ┼či vom ini┼úia dialog cu domnul Sachs pentru a clarifica problematica propriet─â┼úii", a declarat Rudolf Trabold, purt─âtorul de cuv├ónt al muzeului de istorie Berlin.

Obiectele de artă ce fac obiectul deciziei judecătorilor sunt de fapt postere rare ce au fost furate în 1938 de la colecţionarul evreu Hans Sachs. În anii '30, Sachs a strâns o impresionantă colecţie de 12 mii de postere, toate găzduite într-un muzeu privat din Berlin. Până în anii '60, colecţia a dispărut, iar o parte dintre ele au fost găsite în germania comunistă.

Urma┼čul lui Hans, Peter Sachs a cerut ├«n instan┼ú─â restituirea colec┼úiei de art─â, dar muzeul a refuzat pe motiv c─â s-ar fi pl─âtit proprietarului o compensa┼úie. De aceast─â dat─â, ├«ns─â, decizia cur┼úii federale este definitiv─â, iar colec┼úia se va ├«ntoarce ├«n posesia familiei Sachs.

image