Oameni șterși din istorie jpeg

Oameni șterși din istorie

Dup─â execu╚Ťia lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, ├«n 2013, presa de stat din Coreea de Nord a ├«nceput opera╚Ťiunea de editare a fotografiilor ╚Öi arhivelor, ╚Öterg├óndu-l pe acesta din istoria ╚Ť─ârii. Aceasta nu e prima data c├ónd un lider politic ├«ncearc─â s─â ascund─â existen╚Ťa unor persoane: s-a ├«nt├ómplat ├«n Uniunea Sovietic─â, ├«n Germania lui Hitler, precum ╚Öi ├«n China comunist─â.

├Än momentul ├«n care cineva ├«╚Öi pierdea pozi╚Ťia politic─â sau rela╚Ťiile cu liderul se deteriorau, respectiva persoan─â disp─ârea brusc din fotografiile oficiale.

Nikolai Ejov, șeful NKVD în timpul lui Stalin

joseph stalin with nikolai yezhov photoshopped out edited 1 jpg jpeg

Ejov ╚Öi-a c├ó╚Ötigat porecla de ÔÇ×Comisarul disp─ârutÔÇŁ printre istoricii de art─â din cauza faptului c─â, dup─â execu╚Ťia sa din 1940, a disp─ârut complet din fotografiile oficiale din URSS.

Ejov, stalinist convins, a condus NKVD-ul ├«n timpul Marii Epur─âri, f─âc├óndu-se responsabil de miile de arest─âri ╚Öi execu╚Ťii ordonate de Stalin. Pozi╚Ťia sa privilegiat─â nu l-a salvat ├«ns─â, Ejov ajung├ónd s─â aib─â aceea╚Öi soart─â ca persoanele pe care el ├«nsu╚Öi le-a trimis la moarte. Dup─â ce Stalin a hot─âr├ót s─â-l ├«nl─âture, Ejov a fost arestat, torturat, judecat ╚Öi executat. Dup─â dispari╚Ťia sa, Ejov a fost ╚Öters ╚Öi din fotografiile ├«n care ap─ârea al─âturi de Stalin.

Goebbels, șeful propagandei hitleriste

hitler with joseph goebbels photoshopped out jpg jpeg

Joseph Goebbels a fost unul din apropia╚Ťii lui Hitler, care ├«l aprecia pentru entuziasmul, ideile ╚Öi antisemitismul s─âu fanatic. Goebbels a fost numit ╚Öeful propagandei ├«n Germania nazist─â, fiind responsabil cu promovarea imaginii ╚Öi idealurilor naziste, precum ╚Öi cu propaganda antisemit─â ╚Öi cea de r─âzboi.

La fel ca Stalin, Hitler este cunoscut pentru faptul c─â a ordonat ÔÇ×╚ÖtergereaÔÇŁ din istorie a persoanelor pe care nu le agrea. Cu toate acestea, r─âm├óne un mister de ce Goebbels a fost ├«nl─âturat din aceast─â fotografie din 1937, ├«n care liderul nazist apare al─âturi de Leni Riefenstahl, faimoasa regizoare de film.

Bo Gu

Qin Bangxian, cunoscut drept Bo Gu, a fost unul din liderii importan╚Ťi ai Partidului Comunist Chinez ╚Öi un apropiat al lui Mao. ├Äns─â ├«n urma unor ne├«n╚Ťelegeri privind tactica militar─â defensiv─â pentru Conferin╚Ťa de la Zunyi, din timpul Mar╚Öului cel Lung, Bo Gu a fost criticat pentru ÔÇ×grave gre╚Öeli politiceÔÇŁ ╚Öi ├«nlocuit. Dup─â aceea, rela╚Ťiile dintre el ╚Öi Mao s-au r─âcit, fapt ce explic─â dispari╚Ťia sa din aceast─â fotografie.

2758968454 7bb9e43ea6 o jpg jpeg

 Sursa: http://www.businessinsider.com/