image

O statuie care nu a mai fost expusă public de peste 90 de ani poate fi văzută din martie

🗓️ 4 martie 2024

Statuia „Aradul întristat” a fost depozitată timp de 92 de ani în magazia muzeului arădean. Statuia comemorează luptele de stradă dintre gărzile naționale maghiare și trupele imperiale, desfășurate în zona Pieței Avram Iancu din centrul Aradului, transmite Radio Timișoara, preluat de Rador.

Statuia „Aradul întristat” a fost realizată de sculptorul Aradi Zsigmond în atelierul său din Milano și a ajuns cu trenul la Arad în octombrie 1869.

Statuia a fost dezvelită în 8 februarie 1873 și a fost amplasată în mai multe locuri din oraș. În anul 1932 a fost demontată și, pentru puțin timp, expusă în Palatul Cultural, iar apoi în același an a fost depozitată în magazia din pivnița muzeului.

Sculptura va fi expusă din 1 martie într-o sală specială din cadrul expoziției de istorie „Tezaur 1848-1849”.

Tot de la 1 martie se redeschide Pinacoteca Muzeului din Arad, a cărei suprafață a fost extinsă de la 250 la 360 de metri pătrați.

În Pinacoteca din Arad se află și cea mai mare pictură din oraș. Tripticul lui Fesztu, de 52 de metri pătrați, care a fost la rândul său ascunsă publicului timp de 50 de ani.

Extinderea Pinacotecii permite expunerea suplimentară a zeci picturi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol al XX-lea.

„Punem la dispoziția publicului primul audio-ghid pentru lucrările expuse în Pinacotecă, oferind astfel vizitatorilor o nouă experiență inedită în muzeu prin intermediul tehnologiei”, spune directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga.