O scrisoare semnată de Albert Einstein, scrisă în ziua în care a renunţat la pașaportul german, a fost vândută la licitaţie jpeg

O scrisoare semnată de Albert Einstein, scrisă în ziua în care a renunţat la pașaportul german, a fost vândută la licitaţie

O scrisoare a lui Albert Einstein și a soţiei sale Elsa (foto sus), scrisă în aceeași zi în care fizicianul de origine evreiască a renunţat la pașaportul german, a fost vândută la licitaţie cu 25.000 de dolari.

Fizicianul i-a trimis scrisoarea de patru pagini surorii sale, Maja Winteler-Einstein, pe 28 martie 1933, de la bordul navei S-S Belgenland, cu care venea de la New York spre orașul belgian Anvers, relatează Adevărul.

├Än ziua ├«n care aceast─â scrisoare a fost scris─â, so┼úii Einstein se ├«ndreptau spre Germania, cu inten┼úia de a locui pe timpul verii ├«n casa din Caputh, ├«ns─â au aflat c─â locuin╚Ťa lor a fost perchezi╚Ťionat─â de nazi╚Öti. Acest incident l-a determinat pe  Einstein s─â renun┼úe la pa╚Öaport, document predat la consulatul german de la Anvers.

Elsa a început scrisoarea, extrem de îngrijorată pentru fiul lui Einstein, pe care îl credea în pericol din cauza criticilor publice aduse de fizician nazismului:

ÔÇ×Drag─â Maya, ce credeam noi, c─â Tetel (fiul lui Einstein - n.r) s─â r─âm├ón─â cu tine. Tocmai am aflat c─â nu este posibil (...) Maya, ce vremuri tr─âim! De zile bune am fost nefericit ╚Öi bolnav ├«nc├ót abia pot fi capabil s─â rezist.  Ajungem la Anvers ├«n 10 minute. ├Ämi doresc s─â fim ascun╚Öi deja ├«ntr-un col╚Ť lini╚Ötit. ╚śi sunt at├ót de speriat ├«n timpul ateriz─ârii! Oh, Doamne!ÔÇŁ. 


scrisoare jpg jpeg

Născut în Germania și laureat al premiului Nobel pentru Fizică în 1921, Albert Einstein s-a refugiat în SUA, unde a murit în 1955, la vârsta de 76 de ani.