O perdea de fum a acoperit baza navală folosită de ruşi la Marea Mediterană jpeg

O perdea de fum a acoperit baza navală folosită de ruşi la Marea Mediterană

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 noiembrie 2021

Imagini surprinse marţi din satelit arată că armata rusă a creat o perdea de fum în jurul bazei sale navale din Tartus, Siria, cel mai probabil pentru a ascunde unele activităţi, relatează adevarul.ro.

Conform unor fotografii furnizate de compania Maxar Technologies şi publicate pe contul de Twitter al jurnalistului Christiaan Triebert, de la New York Times, o perdea de fum acoperea marţi portul Tartus. Având în vedere războiul din Siria, unde Rusia este implicată, şi importanţa strategică a bazei din Tartus, zona sa este supravegheată în permanenţă de sateliţi, drone şi avioane de recunoaştere ale mai multor ţări, mai ales ale SUA. Potrivit portalului The Drive, în funcţie de de tipul de fum folosit, aceste perdele de fum pot fi o metodă de mascare împotriva fotografiilor luate din satelit. În plus, pot afecta senzorii infraroşii ai unor eventuale rachete susceptibile să atace ţinte situate în perimetrul zonei mascate.

În schimb, perdelele de fum sunt ineficiente în cazul unor imagini radar sau camerelor multi-spectrale folosite de dronele de recunoaştere RQ Global Hawk. Tartus găzduieşte singura bază navală a Rusiei la Marea Mediterană. Baza navală Tartus a fost închiriată de Rusia în 2017 pentru o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii pentru încă 25 de ani.