British Museum (foto: Pixabay)

O parte dintre artefactele furate de la British Museum, expuse după ce au fost recuperate

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 2 februarie 2024

British Museum din Londra va expune o parte dintre artefactele recuperate după ce sute de obiecte au fost furate din colecțiile sale, un incident care a provocat stupoare în vara anului trecut.

Expoziția „Rediscovering Gems” va fi deschisă între 15 februarie și 15 iunie. Ea va prezenta o selecție de 10 piese dintre sutele regăsite în timpul unei vaste operațiuni de căutare ce a fost lansată după ce s-a anunțat în august 2023 că aproximativ 2.000 de obiecte, în special bijuterii din aur, pietre semiprețioase și sticlărie, datând din secolul al XV-lea î.Hr. până în secolul al XIX-lea d.Hr., au dispărut din colecțiile muzeului sau au fost deteriorate, informează Agerpres.

Scandalul a dus la demisia directorului British Museum, care l-a acuzat pe unul dintre foștii săi angajați.

Printre obiectele furate expuse se numără pietre prețioase romane din sticlă care datează de la sfârșitul secolului I î.Hr. până la începutul secolului I d.Hr., o gravură reprezentând un bust din profil al Minervei și un medalion reprezentând un bust al lui Cupidon.

Sute de alte piese, care nu au fost furate, vor completa expoziția.

Pentru a evita ca astfel de furturi să se mai repete, muzeul londonez a lansat o amplă operațiune de catalogare, iar Mark Jones și-a stabilit ca obiectiv crearea, în termen de cinci ani, a unei baze de date digitale care să conțină toate cele 8 milioane de obiecte din colecțiile deținute de British Museum.