O nouă teorie revoltă creștinismul și iudaismul   Eva a fost creată dintr un os al penisului lui Adam, nu din coasta lui jpeg

O nouă teorie revoltă creștinismul și iudaismul - Eva a fost creată dintr-un os al penisului lui Adam, nu din coasta lui

­čôü Istoria Religiilor
Autor: Redac╚Ťia

Teoria unui profesor academician care a sugerat c─â Eva nu a fost creat─â din coasta lui Adam, ci din osul penian sau baculum a st├órnit un val de controverse. Osul penian sau baculum este un os al penisului prezent la multe mamifere, dar care lipse╚Öte la om.  

Teoria, scoas─â la iveal─â de profesorul Ziony Zevit, sugereaz─â c─â Eva a fost f─âcut─â din osul penian al lui Adam. Profesorul Zevit sus╚Ťine c─â acest lucru explic─â de ce oamenii nu au acest os, spre deosebire de mamifere,  ╚Öi de ce b─ârba╚Ťii nu au un num─âr inegal de coaste precum femeile. Osul penian este prezent la 5 ordine de mamifere:1. carnivore, inclusiv la membrii mai multor familii bine-cunoscute, cum ar fi urside (ur╚Öi), felide (pisici), canide (c├óini, lupi), pinipede (morse, foci, lei de mare), procionide (ratoni), mustelide (vidre, nev─âstuici, jderi, dihori etc), mefitide (sconc╚Öi), dar absent la hienide (hiene) ╚Öi viveride (genete, civete);2 chiroptere (lilieci);3. rozatoare;4. insectivore (c├órti╚Ťe, chi╚Ťcani, arici);5. primate (cu excep╚Ťia atelinelor, hominidelor, lipse╚Öte la om).

cover 424177 jpg jpeg

Pentru a sprijini teoria, profesorul Zevit de la Universitatea American─â evreiasc─â din Maryland s-a bazat pe cuv├óntul ebraic " tsela ", din Vechiul Testament, care nu se traduce ca ╚Öi " coaste" ╚Öi care, ├«n schimb "se refer─â la membrul lipit de corpul uman ├«n pozi╚Ťie vertical─â.

Cuv├óntul "tsela" a ap─ârut ├«n numeroase contexe ├«n Vechiul Testament,  iar profesorul Zevit sus╚Ťine c─â traducerile au fost gre╚Öite. Tsela este folosit pentru orice parte independent─â a corupului uman, precum m├óinile,  picioarele sau penisul, scrieexpress.co.uk. Toat─â aceast─â teorie a fost dezvoltat─â ├«n lucrarea  'What really happened in the Garden of Eden?'  ╚Öi publicat─â ├«n revista Biblical Archaelogy Review.

Reac╚Ťiile criticilor au fost destul de puternice, indiferent c─â acestea au venit din mediile cre╚Ötine sau iudaice. De exemplu ziarul israelian Haaretz sus╚Ťine c─â teroria este cel mai probabil incorect─â. Pasajul care se refer─â la Genez─â specific─â clar c─â Eva a fost f─âcut─â din ceea ce Adam avea din plin, ceea ce se potrive╚Öte mai degrab─â ideii c─â ar fi fost vorba despre o coast─â ╚Öi nu osul penian.