O nouă teorie rescrie istoria monumentului Stonehenge jpeg

O nouă teorie rescrie istoria monumentului Stonehenge

Cercetătorii din Marea Britanie au propus o nouă teorie privind originea monumentului Stonehenge, sugerând că acesta a fost iniţial un cimitir şi loc de întâlnire pentru oameni în zilele de sărbătoare.

Noua ipoteză vine să răstoarne teoria anterioară conform căreia Stonehenge a fost creat pentru a servi pe post de calendar sau observator astronomic.

Echipa de cercetători care a propus noua ipoteză a fost coordonată de profesorul Mike Parker Pearson de la University College London şi a concluzionat că monumentul Stonehenge este mai vechi decât se credea şi că a avut alte funcţii decât cele pe care le-am bănuit noi.

„Din multe punct de vedere, descoperirile noastre rescriu istoria cunoscută a monumentului Stonehenge”, a declarat Parker Pearson. Cercetarea celor de la University College London a durat 10 ani, timp în care specialiştii au excavat şi au analizat 63 de rămăşiţe umane. Pe baza acestor studii ei au ajuns la concluzia că Storante a fost, la origini, un cimitir pentru familiile elitei, fiind construit în perioada 3000 î.e.n., cu 500 de ani mai devreme decât se credea până acum.

Mai mult, analiza realizată pe 80.000 de rămăşiţe provenite de la animale şi găsite în zona sitului arheologii sugerează că în jurul anului 250 î.e.n. Stonehenge servea ca loc de întâlnire în zile de sărbătoare, unde oamenii preistorici se adunau pentru a petrece şi sacrifica animale în timpul solstiţiilor.

De asemenea, noile a cercetări par să explice şi motivul pentru care au luat sfârşit festivităţile de la acest sit. Potrivit lui Pearson, Stonehenge a fost construit înainte de venirea din alte părţi ale Europei a populaţiei campaniforme, numite aşa după forma de clopot a vaselor pe care le confecţionau. Odată cu venirea acestora pe teritoriul britanic, aceştia au adus cu ei o cultură politică mai puţin centralizată.  

Sursa:www.adevarul.ro