O nou─â fresc─â a lui Leonardo da Vinci? jpeg

O nou─â fresc─â a lui Leonardo da Vinci?

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 13 martie 2012

Urme ale celebrei fresce ÔÇ×B─ât─âlia de la Anghiari", realizat─â de Leonardo da Vinci ┼či considerat─â pierdut─â, ar fi fost au fost descoperite la Floren┼úa.

├Än cadrul unei opera┼úiuni controversate, ce a constat ├«n efectuarea unor orificii ├«ntr-o oper─â a lui Giorgio Vasari, la Floren┼úa, cu ajutorul unor microcamere ┼či al unor sonde care au traversat lucrarea artistului italian, exer┼úii au ajuns la concluzia c─â au descoperit o nou─â lucrare a lui Da Vinci, conform AFP, citat─â de Mediafax.

Aceste urme au fost descoperite ├«ntr-una dintre principalele s─âli din Palazzo Vecchio, sediul prim─âriei din Floren┼úa, au anun┼úat oamenii de ┼čtiin┼ú─â italieni ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â.

Ei spun c─â au descoperit urmele unei picturi negre, ÔÇ×anormale, specifice", de aceea┼či natur─â cu substan┼úele folosite de Leonardo da Vinci atunci c├ónd a pictat ÔÇ×Gioconda" ┼či ÔÇ×Sf├óntul Ioan Botez─âtorul".

ÔÇ×Aceste date sunt foarte ├«ncurajatoare. Chiar dac─â ne afl─âm ├«ntr-o faz─â incipient─â a cercet─ârilor ┼či mai avem mult de munc─â pentru a elucida acest mister, dovezile sugereaz─â faptul c─â ne-am ├«ndreptat aten┼úia spre locul corect", a declarat profesorul de istoria artei Maurizio Seracini.

Rezultatele reprezint─â rezultatul unei anchete pe care profesorul Seracini, care pred─â la Universitatea San Diego din Statele Unite, o conduce de aproximativ zece ani.

Savan┼úii italieni au descoperit ┼či un strat de lac ro┼ču ┼či o vopsea maro pe un zid vechi, ascuns sub un altul, pe care Vasari a pictat acea fresc─â.

Totu┼či, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au subliniat faptul c─â noile descoperiri nu aduc un r─âspuns definitiv ├«n aceast─â enigm─â ┼či c─â este nevoie de efectuarea unor analize chimice suplimentare, dar conform declara┼úiilor lor ┼či ┼či acestor prime analize, indiciile ar conduce c─âtre faptul c─â e vorba de o fresc─â considerat─â pierdut─â, din secolul al XV-lea, ┼či aflat─â ├«n spatele operei lui Vasari.

Cele mai ├«nalte autorit─â┼úi culturale din Floren┼úa, inclusiv celebrul Opificio delle pietre dure (un renumit institut de cercetare ┼či restaurare a operelor picturale), sus┼úinute de primarul Matteo Renzi, sunt la r├óndul lor convinse de faptul c─â Vasari a pictat, ├«n 1563, fresca ÔÇ×Battaglia di Marciano" acoperind ÔÇ×B─ât─âlia de la Anghiari" pictat─â de Leonardo da Vinci.

image

Printre instrumentele speciale folosite în această operaţiune figurează o cameră de înaltă rezoluţie, realizată de un savant american în fizica nucleară, Robert Smither, folosită de obicei pentru realizarea de fotografii ale tumorilor canceroase în corpul uman.

Aceste cercet─âri au generat o controvers─â ├«n Italia, iar c├óteva sute de istorici de art─â ┼či exper┼úi au semnat o peti┼úie ├«n care se afirm─â c─â ├«ntreaga opera┼úiune este doar o tehnic─â de marketing ÔÇ×├«n stilul Dan Brown", autorul romanului ÔÇ×Codul lui da Vinci", ┼či c─â introducerea unor microsonde a v─ât─âmat fresca lui Vasari.

Fresca ÔÇ×B─ât─âlia de la Anghiari", ce opune armatele din Milano for┼úelor militare florentine, pictat─â ├«n 1505 pentru a prezenta ororile r─âzboiului cu ajutorul unor cai ├«ns├óngera┼úi, ┼či pe care Leonardo da Vinci nu a terminat-o, ├«ntruc├ót a p─âr─âsit Floren┼úa ├«n 1506, a fost considerat─â pierdut─â definitiv ├«ncep├ónd cu a doua jum─âtate a secolului al XVI-lea. Pictura a devenit celebr─â gra┼úie unor arti┼čti de renume, precum Peter Paul Rubens, care au avut timp s─â o studieze, s─â se inspire din ea sau chiar s─â o reproduc─â.

http://www.adevarul.ro