image

O monedă veche de 700 de ani pe care apar Isus și un rege medieval a fost găsită în Bulgaria

📁 Istorie Medievală Universală
🗓️ 10 octombrie 2023

Arheologii bulgari au descoperit o monedă de argint veche de 700 de ani care îl înfățișează pe Isus pe o față și un rege sârb pe cealaltă, informează Live Science. Moneda a fost găsită în satul Rusokastro.

Pe o față a monedei apare Stefan Uros II Milutin, un rege sârb care și și-a extins mult regatul în decursul vieții, alături de Sfântul Ștefan, anunță Muzeul din Burgas, al cărui arheologi au descoperit moneda.

image

Sursa foto: https://burgasmuseums.bg/

Pe cealaltă față apare Isus, așezat. Sfântul Ștefan a fost unul dintre ucenicii Isus. El care a trăit în secolul I și a fost condamnat la moarte pentru credința sa.

image

Sursa foto: https://burgasmuseums.bg/

Este pentru prima dată când acest tip de monedă este găsită în Rusokastro. La momentul punerii sale în circulație, Rusokastro era un oraș-fortăreță și descoperirea arată că moneda a avut o răspândire mai mare decât se credea inițial. Stefan Uros II Milutin a domnit între 1282 și 1321, extinzând regatul Serbiei în Europa de Sud-Est. A fost căsătorit de cinci ori, iar una dintre soții a fost o prințesă bulgară.

Milutin, cunoscut și ca Sfântul Rege Milutin, a fost canonizat ulterior drept sfânt, iar moaștele sale sunt păstrate în Biserica Sfânta Nedelya din Sofia. Anumite părți din moneda găsită au fost copiate după monede venețiene.

"Legat de apariția lui Isus, moneda aceasta copiază complet felul în care Isus apare așezat pe monedele venețiene", a explicat Julian Baker de la Muzeul de artă și Arheologie din Oxford pentru Live Science.

Monedele din Veneția erau considerate printre cele mai stabile în Evul Mediu, datorită greutății de argint constante. Monedele acestea au început să-l prezinte pe Isus așezat la finalul secoului 12 și copiau o imagine similară folosite pe monedele puse în circulație de Imperiul Bizantin. Moneda găsită de arheologii bulgari nu este neobișnuită, potrivit lui Julian Baker.

"Este o monedă obișnuită produsă de regatul sârb medieval într-o perioadă în care puteau lansa monede în cantități mari datorită minelor de argint de pe teritoriul lor", explică Baker. "Asemenea monede sunt găsite des în sudul Balcanilor, în țări precum Serbia și Grecia. O astfel de monedă găsită în Bulgaria este puțin neobișnuit, însă complet de înțeles".

Isus apărea des pe monedele medievale, iar uneori scaunul pe care era așezat este interpretat drept un tron.