O monedă de aur romană, din timpul lui Nero, găsită în Anglia jpeg

O monedă de aur romană, din timpul lui Nero, găsită în Anglia

📁 Antichitate
Autor: Carolina Novac
🗓️ 23 iunie 2014

O monedă de aur extrem de rară din timpul Imperiului Roman a fost descoperită în Anglia. Moneda descoperită într-un sit arheologic poartă imaginea celui mai blamat Împărat Roman – Nero, şi datează din anii 64-65 d. Hr. Situl arheologic Vindolanda a fost cândva o cetate romană aflată lângă zidul lui Hadrian.

Directorul adjunct care se ocupă cu săpăturile din cadrul sitului arheologic, Justin Blake, menţionează că “prima sa descoperire la Vindolanda făcută în urmă cu 20 de ani a fost la fel, o monedă, dar, la acel moment, părea puţin credibil ca va mai fi găsită încă o monedă de aur”.

Moneda găsită, numită aureus sau denarul de aur, avea o valoare importantă în acea perioadă, se putea egala cu jumătate din salariul anual al unui soldat. Emiterea acesteia a început în secolul I. d. Hr., în timpul conducerii lui Iulius Caesar şi va continua până la înlocuirea să cu soldius.

Marcel Albert, un voluntar din Franţa, a descoperit moneda antică într-un strat sedimentar care data din secolul al IV-lea. Uimitor este că diferite echipe de arheologi au cercetat zona timp de mai multe decenii şi niciuna nu a reuşit să descopere preţioasa monedă. Deşi, au mai fost găsite diverse monede, aceasta fiind singura cu structură din aur.

Faptul că moneda este mai veche decât stratul arheologic în care a fost descoperită (secolul IV) sugerează circulaţia monedei timp de 300 ani înainte de a fi pierdută.

Împăratul Nero a emis mult mai multe monede decât au făcut-o alţi Împăraţi. Nero a fost cel de-al cincilea împărat roman al dinastiei Iulia Claudia. În primii cinci ani de domnie, Nero a fost un împărat mărinimos şi înţelept, meritul aparţinându-i lui Seneca, care a guvernat în numele împăratului. Guvernarea sa ulterioară a fost autoritară şi crudă, a organizat asasinarea mai multor figuri importante din jurul său. Este vinovat de marele incendiu al Romei, pentru ca mai apoi, să-i învinovăţească pe creştini de dezastrul produs. Nero este considerat un tiran al creştinilor, el fiind cel care i-a persecutat aspru în timpul domniei sale.

Ulterior, a fost îndepărtat de la putere în anul 68 d.Hr., în urma unei rebeliuni şi s-a sinucis înainte de a fi executat.