O mașină de criptat Enigma, descoperită în Marea Baltică, va fi restaurată de un muzeu german | FOTO jpeg

O mașină de criptat Enigma, descoperită în Marea Baltică, va fi restaurată de un muzeu german | FOTO

­čôü Al Doilea R─âzboi Mondial
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 8 decembrie 2020

O mașină de criptat Enigma, utilizată de armata nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, recent descoperită de scafandri în Marea Baltică, a fost predată unui departament specializat al unui muzeu german, pentru a fi restaurată.

Această mașină electromecanică portabilă rară trebuie mai întâi desalinizată înainte de a fi restaurată de specialiștii Muzeului de Arheologie din Schleswig-Holstein, un land din nordul Germaniei.

ÔÇ×Presupunem c─â va dura aproximativ un anÔÇŁ, a declarat ╚Öeful Biroului arheologic din Schleswig-Holstein, Ulf Ickerodt, conform Agerpres.

Solda╚Ťii nazi╚Öti foloseau aceste ma╚Öini pentru a trimite ╚Öi primi mesaje secrete ├«n timpul celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial, ├«ns─â criptografii britanici au spart codul, ajut├ónd Alia╚Ťii s─â dob├óndeasc─â un avantaj ├«n lupta naval─â pentru controlul Atlanticului.

Foto: ┬ę Florian Huber, Submaris

enigma 2 jpg jpeg

O echip─â britanic─â de la centrul de criptanaliz─â Bletchley Park, ├«n frunte cu Alan Turing, a dezlegat codul, contribuind la scurtarea r─âzboiului ╚Öi la salvarea a mii de vie╚Ťi.

Cu pu╚Ťin timp ├«nainte de capitularea Germaniei, ├«n mai 1945, echipajele de pe aproximativ 50 de submarine, numite "U-Boot" (Unterseeboot), au urmat ordinul de a-╚Öi scufunda navele din golful Gelting, l├óng─â grani╚Ťa cu Danemarca, pentru a evita capturarea lor de c─âtre Alia╚Ťi. Ordinul includea distrugerea dispozitivelor de criptare.

Foto sus: ┬ę Christian Howe, Submaris