O mașină de criptat Enigma, descoperită în Marea Baltică, va fi restaurată de un muzeu german | FOTO jpeg

O mașină de criptat Enigma, descoperită în Marea Baltică, va fi restaurată de un muzeu german | FOTO

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 8 decembrie 2020

O mașină de criptat Enigma, utilizată de armata nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, recent descoperită de scafandri în Marea Baltică, a fost predată unui departament specializat al unui muzeu german, pentru a fi restaurată.

Această mașină electromecanică portabilă rară trebuie mai întâi desalinizată înainte de a fi restaurată de specialiștii Muzeului de Arheologie din Schleswig-Holstein, un land din nordul Germaniei.

„Presupunem că va dura aproximativ un an”, a declarat șeful Biroului arheologic din Schleswig-Holstein, Ulf Ickerodt, conform Agerpres.

Soldații naziști foloseau aceste mașini pentru a trimite și primi mesaje secrete în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă criptografii britanici au spart codul, ajutând Aliații să dobândească un avantaj în lupta navală pentru controlul Atlanticului.

Foto: © Florian Huber, Submaris

enigma 2 jpg jpeg

O echipă britanică de la centrul de criptanaliză Bletchley Park, în frunte cu Alan Turing, a dezlegat codul, contribuind la scurtarea războiului și la salvarea a mii de vieți.

Cu puțin timp înainte de capitularea Germaniei, în mai 1945, echipajele de pe aproximativ 50 de submarine, numite "U-Boot" (Unterseeboot), au urmat ordinul de a-și scufunda navele din golful Gelting, lângă granița cu Danemarca, pentru a evita capturarea lor de către Aliați. Ordinul includea distrugerea dispozitivelor de criptare.

Foto sus: © Christian Howe, Submaris