O lume pierdută, veche de 56 de milioane de ani, descoperită în Oceanul Atlantic jpeg

O lume pierdută, veche de 56 de milioane de ani, descoperită în Oceanul Atlantic

Are 10.000 de kilometri p─âtra┼úi ┼či dateaz─â de aproximativ 56 de milioane de ani-este vorba de o lume veche descoperit─â de cercet─âtorii Universit─â┼úii Cambridge (UK), care au analizat informa┼úiile adunate pentru companiile petroliere.

Îngropată sub sedimentele Oceanului Atlantic zace o lume străveche, care în urmă cu 56 de milioane de ani cuprindea vârfuri montane printre care curgeau cel puţin opt râuri.

Geologii Universit─â┼úii Cambridge au fost cei care au f─âcut descoperirea, ├«n timp ce analizau informa┼úiile adunate pentru companiile petroliere, relateaz─â LiveScience. Zona are o suprafa┼ú─â de 10.000 de kilometri p─âtra┼úi ┼či se afl─â la vest de insulele Orkney-Shetland. Descoperirea a fost facut─â utiliz├ónd o tehnic─â bazat─â pe sunete produse de un aparat prin eliberarea aerului aflat sub presiune, printr-un cilindru de metal.

Cercetatorii au aflat c─â, ├«n trecut, uscatul s-a ridicat deasupra apei, iar ulterior s-a scufundat, din cauza unor evenimente geologice majore.Geologii au descoperit opt albii de r├óu, iar mostrele prelevate din roc─â au dezv─âluit urme de c─ârbune ┼či polen, semn c─â terenul a fost c├óndva locuit la suprafa┼ú─â.

"Arat─â ca o bucat─â de p─âm├ónt din orice ┼úar─â continental─â. Este ca o fosil─â str─âveche conservat─â la doi kilometri sub fundul oceanului", a declarat cercet─âtorul-┼čef Nicky White, care b─ânuie┼čte c─â p─âr┼úi din Sco┼úia ┼či Norvegia de ast─âzi au fost legate de t─âr├ómul descoperit recent.

FOTO:LiveScience

image