O lecţie de istorie pe fast forward: 1 000 de ani de istorie condensaţi într un filmuleţ de patru minute  Cum s au schimbat graniţele României de a lungul timpului png

O lecţie de istorie pe fast forward: 1.000 de ani de istorie condensaţi într-un filmuleţ de patru minute. Cum s-au schimbat graniţele României de-a lungul timpului

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 19 septembrie 2013

Un filmuleţ inedit prezintă evenimentele istorice care au modificat graniţele de pe teritoriul Europei în decursul a 1.012 ani, inclusiv pe ale României. Montajul a fost realizat de creatorul Historical Atlas, Frank Reed, un fizician care a pus la punct „Cenntenia Historical Atlas“, program care prezintă în mod dinamic şi interactiv cursul istoriei.

Punctul de plecare al filmuţelui este perioada cruciadelor, din urmă cu 1.012 ani, de unde continuă cu marcarea pe hartă a unor evenimente istorice esenţiale, care au contribuit la redesenarea graniţelor de pe bătrânul continent, relatează Daily Mail. 

Nu a fost uitată nici România, astfel că pe parcursul a aproape cinci minute, cât durează clipul, se poate observa, de exemplu, momentul în care Transilvania era parte a Imperiului Austro-Ungar.

Bineînţeles, nu puteau să lipsească modificările aduse pe harta Europei de Tratatul de la Versailles, este surprinsă expansiunea Uniunii Sovietice, dar şi căderea Cortinei de Fier.