O comoară a dispărut în timpul revoltelor din Libia jpeg

O comoară a dispărut în timpul revoltelor din Libia

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 1 noiembrie 2011

În timpul revoltei din Libia împotriva regimului fostului dictator Gaddafi s-a furat "Comoara de la Benghazi" din interiorul unei bănci. Neprețuitul tezaur conținea monede de aur și de argint, precum și artefacte din vremea lui Alexandru cel Mare.

Banda de hoți a furat o comoară după ce a făcut o gaură în plafonul Băncii Comerciale Naționale din Benghazi, potrivit Daily Mail. Un expert a descris jaful ca fiind "unul dintre cele mai mari furturi din istoria arheologiei.”

"Este posibil ca unul dintre hoți să fi lucrat chiar la bancă. Se pare ca furtul a fost făcut de către oameni care știau ce caută", a spus Hafed Walada, un arheolog libian care lucrează la King College din Londra.

Odată cu monedele, mai multe artefacte, inclusiv figurine din bronz, sticlă si fildeș, precum și brățări și medalioane au fost furate de către hoți.

Informații provenite din Egipt arată că un fermier a încercat să introduca ilegal, prin portul Alexandria, 503 monede și o statuetă din aur, însă acesta nu a fost prins.

Cele mai multe din piesele Comorii de la Benghazi au fost descoperite pe teritoriul Libiei, între 1917 și 1922, în templul lui Artemis de la Cirene, un vechi oraș roman, care astăzi poartă numele de Shahat. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o mare parte din comoară a fost expusă la un muzeu italian din Roma, dar în anul 1961 aceasta a fost restituită Libiei și a fost depozitată la bancă.

Sursa: http://www.ziare.com