O armură din oase, din epoca bronzului, a fost descoperită în Siberia jpeg

O armură din oase, din epoca bronzului, a fost descoperită în Siberia

Arheologii au descoperit, în Siberia, o armură din epoca bronzului, realizată din oase.

Veche de aproximativ 3900-3500 de ani, armura a fost ├«ngropat─â f─âr─â proprietarul s─âu, la o ad├óncime de 1 metru ┼či jum─âtate, ├«n apropiere de R├óul Irtysh, ├«n Omsk. La momentul acutal, se realizeaz─â analize pentru a determina oasele c─ârui animal au fost folosite pentru costumul de protec┼úie. Cele mai probabile ipoteze sugereaz─â, ├«ns─â, oasele de elan, cerb sau cal.

ÔÇ×Momentan, nu putem dec├ót s─â ne imagin─âm ÔÇô cine l-a ├«ngropat ┼či cu ce scop. Era parte a vreunui ritual sau sacrificiu? Nu cunoa┼čtem aceste lucruri ├«nc─âÔÇŁ, a declarat Yury Gerasimov de la Institutul de Arheologie ┼či Etnografie, filiala din Omsk.

Cercet─âtorul consider─â c─â este posibil ca spa┼úiul s─â fi fost destinat unui l─âca┼č de cult. ÔÇ×Armura avea o mare valoare material─â. Nu avea sens s─â fie ├«ngropat─â sau s─â fie ascuns─â pentru o perioad─â lung─â de timp ÔÇô astfel leg─âturile ┼či oasele s-ar fi stricatÔÇŁ, a explicat Gerasimov.

├Än acest sit arheologic s-au descoperit numeroase obiecte, dat├ónd din neoliticul timpuri p├ón─â ├«n evul mediu. ├Än epoca bronzului, regiunea a fost locuit─â de cresc─âtori de animale apar┼úin├ónd culturii Krotov. Totu┼či, armura seam─ân─â cu obiectele apar┼úin├ónd culturii Samus-Seyminskaya, ai c─ârei membri veniser─â din Mun┼úii Altai (aproximativ 1000 de km ├«n sud-est) ┼či apoi migraser─â la Omsk.

bone armor reconstruction jpg jpeg

Reconstrucţie a arumurii de oase

Polina Volf, Yury Gerasimov, A. Solovyev, "The Siberian Times"

Dac─â a┼ča au stat lucrurile, armura din oase putea fi un cadou, un obiect ob┼úinut prin comer┼ú sau prad─â de r─âzboi. Cel mai probabil i-a apar┼úinut unui r─âzboinic de elit─â, oferind protec┼úie ├«n fa┼úa armelor din epoca bronzului, precum s─âge┼úile cu v├órf de os sau de piatr─â, cu┼úite de bronz, suli┼úe cu v├órf de bronz sau topoare de bronz.

ÔÇ×Era mai valoroas─â dec├ót via┼úa, c─âci salva via┼úaÔÇŁ, a spus Boris Konikov, membru al echipei ce a realizat s─âp─âturile.

Fragila armur─â va fi supus─â unui proces de restaurare. Fragmentele de oase sunt extrase cu grij─â din p─âm├ónt ├«n laborator ┼či odat─â cur─â┼úate, vor fi lipite ├«mpreun─â.