O ambarcațiune de peste 200 de ani a fost descoperită pe Mureș
În municipiul Arad, mai exact în apele scăzute ale Mureșului a fost descoperită o ambarcațiune, consemnată într-o hartă austriacă din anul 1776. Aceasta a fost descoperită în Parcul Natural Lunca Mureșului, în zona localității arădene Zădăreni.
Conform primelor estimări ale specialiștilor, ambarcațiunea, scobită în trunchi de stejar, datează, din perioada Evului Mediu și se presupune că era folosită pentru transportul sării. Ambarcațiunea a fost descoperită dintr-o întâmplare de un grup de cercetători din Constanța care fac un studiu în această perioada în rezervația naturală Lunca Mureșului.
„Apele scăzute ale Mureşului din acest an au scos la iveală o monoxilă, adică o barcă primitivă făcută dintr-un trunchi de copac scobit, pe raza localităţii Zădăreni. Aceasta a fost salvată din ape. Împreună cu cei de la muzeul din Arad, cu centrul local Phoenix al cercetașilor arădeni, cu sprijinul celor de la Direcția Silvică Arad și cei de la Direcția Județeană de Culte și Patrimoniu am reușit să o aducem aici, la Parcul Lunca Mureșului “, spune Paul Hac, directorul Parcurlui Natural Lunca Mureșului. Ambarcaţiunea descoperită are o lungime:11, 17 m, o lăţime de 92 cm și o înălţime de 65 cm.
Click pe poză pentru Galerie Foto!
Reprezentanții administraţiei ariei protejate spun că au anunţat autorităţile competente cu privire la descoperire şi au iniţiat demersul pentru ca ambarcaţiunea să rămână în proprietatea sau administrarea Parcului Natural, pentru a fi expusă la Centrul de Vizitare Ceala. „Menţionăm că Parcul, prin definiţia sa, are ca scop şi promovarea patrimoniului cultural şi istoric din zona pe care o administrează, lucru întărit şi de prezenţa în Consiliul Ştiinţific a unui specialist în arheologie. Din punct de vedere istoric, specialiştii din cadrul Complexului Muzeal Arad au descoperit că existenţa monoxilei era consemnată deja într-o hartă austriacă de la 1776. Urmează ca specialiștii să înceapă procedurile pentru tratarea lemnului“, a mai spus Paul Hac.
Acesta a mai declarat că în vederea conservării ambarcațiunii, se lucrează la constituirea unei echipe de specialişti, din diverse domenii, care să ofere asistenţă tehnică sau să se implice activ în lucrările propriu-zise. În țară mai sunt încă 14 monoxile dar cea de la Arad este printre cele mai mari.