image

Numele capitalei Kazahstanului, schimbat din nou

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 septembrie 2022

Parlamentul Kazahstanului a votat ca numele capitalei țării să revină la Astana, la trei ani după ce orașul a fost redenumit Nur-Sultan, în onoarea fostului președinte Nursultan Nazarbaev, care a demisionat atunci după aproximativ trei decenii la putere.

Parlamentul a aprobat în unanimitate și un amendament constituțional restrângând mandatele unice ale viitorilor președinți la șapte ani. Președintele Kassîm-Jomart Tokaev este încă obligat să semneze amendamentul pentru a deveni lege, însă aceasta este considerată o formalitate, relatează Agerpres.

De asemenea, este necesar un decret prezidențial pentru a redenumi capitala fostei republici sovietice, în timp ce Tokaev, în vârstă de 69 de ani, este în favoarea revenirii la vechiul nume.

Vecin al Chinei cu 18,5 milioane de locuitori, Kazahstanul a fost zdruncinat de proteste sângeroase la începutul acestui an.

În urma tulburărilor, Nazarbaev și familia sa au fost alungați de pe pozițiile lor de putere rămase. Până atunci, Nazarbaev era considerat cel mai puternic om din țară, chiar și după demisia sa.

Peste 1 milion de locuitori trăiesc în metropola din nordul Kazahstanului, care a fost construită în stepă nisipoasă.

În perioada în care s-a aflat la putere, Nazarbaev a cerut construirea capitalei țării cu clădiri futuriste modelate după cele din statele din Golf. I-a dat numele neutru de Astana, capitală în kazahă, în 1998.

În epoca sovietică, centrul de putere al republicii bogate în resurse era la Almatî, cel mai populat oraș din sudul țării.