Noaptea cea neagră: deportarea în Bărăgan
Expoziţia „Rusaliile Negre:deportarea în Bărăgan“ va fi vernisată vineri, 25 martie, ora 12.00, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti. Expoziţia e parte a proiectului „Memoria deportărilor din România“, derulat de Fundaţia Academia Civică şi Fundaţia Culturală „Memoria“, şi va fi itinerată apoi la Timişoara, Drobeta Turnu Severin, Brăila, Sighet ş.a.
Cele 22 de panouri ale expoziţiei înfăţişează drama celor 44.000 de bănăţeni şi mehedinţeni deportaţi într-o singură noapte, 18 iunie 1951, în stepele nelocuite ale Bărăganului, unde au trebuit să ia viaţa de la capăt.
„Regimul totalitar, cel care a iniţiat şi desfăşurat deportările în Bărăgan, a avut grijă ca timp de aproape 40 de ani să nu se vorbească nimic despre acest subiect, să fie înlăturat complet din istoria epocii (...). Acţiunea s-a declanşat în noaptea de 18 spre 19 iunie 1951, după ce sătenii sărbătoriseră Rusaliile, în vederea asigurării securităţii la graniţa cu Iugoslavia“, povesteşte Silviu Sarafolean, preşedintele Asociaţiei
Foştilor deportaţi în Bărăgan. Potrivit acestuia, cetăţenii supuşi deportărilor erau cuprinşi în trei mari grupe. În prima categorie intrau funcţionari epuraţi, militari deblocaţi, liber-profesionişti. A doua categorie, cea mai numeroasă, era constituită din cetăţeni originari din Basarabia şi din Bucovina de Nord, din cetăţeni de origine macedoneană, chiaburi, cârciumari, foşti industriaşi sau moşieri.
Din cea de-a treia grupă făceau parte cei care avuseseră la activ o condamnare pentru o infracţiune politică sau trecerea frauduloasă a frontierei sau pentru o infracţiune de drept comun gravă, precum sabotajul economic, delapidarea sau tâlhăria. Peste 1.700 de oameni, dintre care 174 copii, au murit în cei cinci ani de detenţie în Bărăgan. La Bucureşti va fi prezentată o colecţie de obiecte recuperate din Bărăgan, adusă de la Memorialul Sighet. Vor fi expuse şi costume populare din Banat şi Mehedinţi, împrumutate de la Muzeul Satului. De asemenea, va fi pus în circulaţie un audiobook cu amintirile deportaţilor, extras din cele 6.000 de ore de înregistrări de istorie orală, realizate de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului.