Nicolas Sarkozy, târât în scandalul L’Oréal jpeg

Nicolas Sarkozy, târât în scandalul L’Oréal

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 iulie 2010

Liliane Bettencourt, moştenitoarea companiei L’Oréal, este din nou pe prima pagină a ziarelor din Hexagon. Ceea ce începuse ca un conflict între o mamă bătrână care risipeşte averea familiei, făcând donaţii unui fotograf homosexual, şi o fiică dezmoştenită, s-a transformat într-un scandal de trafic de influenţă şi corupţie la nivel înalt în care a ajuns să fie implicat şi numele preşedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Presa franceză de miercuri îi cere preşedintelui Nicolas Sarkozy să dea explicaţii în legătură cu acuzaţiile privind o posibilă finanţare ilegală a campaniei sale electorale din 2007, respinse categoric de Guvern, relatează AFP.

Criticat deja pentru legăturile cu cea mai bogată femeie din Franţa, moştenitoarea L'Oreal, Liliane Bettencourt, ministrul francez al Muncii, Eric Woerth, a fost acuzat că ar fi primit 150.000 de euro în numerar pentru finanţarea campaniei lui Sarkozy.

"De trei săptămâni, acuzarea are cuvântul", afirmă cotidianul conservator Le Figaro. "Dacă Nicolas Sarkozy vrea să evite criza de încredere care se prefigurează, trebuie să vorbească şi să se apere în faţa acestor atacuri", adaugă Le Figaro.

Ziarul comunist L'Humanite consideră că "acuzaţiile sunt deja prea grave şi prea precise pentru a mai fi tratate numai cu dispreţ şi aroganţă".

"Luând în zeflemea «hiperpreşedintele», ne alarmăm acum din cauza unui «infrapreşedinte», iar acest lucru nu este mai puţin îngrijorător", apreciază ziarul economic La Tribune. "Ca şi echipa sa de fotbal, Franţa navighează fără căpitan sau aproape fără căpitan", iar "pentru ca această criză să nu degenereze într-o criză de regim, aşteptăm cuvântul şi acţiunile preşedintelui", adaugă cotidianul economic.

Presa franceză a avut ce publica graţie majordomului Pascal Bonnefoy, care din mai 2009 pînă de curînd a înregistrat convorbirile – telefonice şi nu numai – ale bătrînei doamne (Liliane Bettencourt are 87 de ani). Înregistrările au mai ajuns şi la Françoise Meyers-Bettencourt (fiica dezmoştenită, în vîrstă de 57 de ani) şi la poliţie.

Pentru actualul guvern, supărătoare este implicarea ministrului Muncii, Eric Woerth (care anterior se ocupase de bugetul de stat), a cărui soţie este consilier financiar al Lilianei Bettencourt. Adică o învaţă cum să fenteze Fiscul şi cum să-şi “gospodărească” banii depuşi în cîteva conturi secrete din Elveţia. Şi cum sumele învîrtite sînt de ordinul zecilor de milioane de euro (cel puţin), scandalul riscă să-l afecteze chiar şi pe Sarkozy – mai ales că Liliane Bettencourt locuieşte în Neuilly-sur-Seine, fieful politic al familiei prezidenţiale…