Naziştii au vrut să l ucidă pe Churchill cu ciocolată jpeg

Naziştii au vrut să-l ucidă pe Churchill cu ciocolată

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 19 iulie 2012

Naziştii au încercat să pună la cale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial un complot prin care vizau să-l ucidă pe primul ministru britanic de atunci, Winston Churchill, folosind o ciocolată aparent inofensivă, dar care de fapt ascundea exploziv, potrivit ediţiei de miercuri a cotidianului britanic The Daily Telegraph.

Relatarea publicaţiei britanice se bazează pe o scrisoare a unui spion al MI5, care detaliază planul. Un producător german de dispozitive explozive a reuşit să acopere bombele de mici dimensiuni cu o peliculă fină de ciocolată neagră.

Tabletele de ciocolată erau împachetate într-un ambalaj negru şi strălucitor cu un aspect luxos. Regimul nazist intenţiona să recurgă la agenţi secreţi aflaţi în misiune în Marea Britanie pentru a introduce discret pachetul în sufrageria lui Churchill. Tabletele letale de ciocolată, denumite Peter's Chocolate, conţineau o cantitate de exploziv suficientă pentru a ucide persoanele aflate la o distanţă de câţiva metri.

Planul a fost abandonat după ce agenţi secreţi britanici au aflat despre existenţa ciocolatei mortale şi l-au avertizat pe unul dintre veteranii contraspionajului britanic de atunci, Victor Rothschild, membru al familiei bancherilor Rothschild.

Acesta a redactat imediat scrisoarea la care face referire The Daily Telegraph, datată din 4 mai 1943, pe care a trimis-o publicistului Laurence Fish, cerându-i să creeze postere cu respectiva tabletă de ciocolată, pe care să le distribuie publicului pentru atenţionare.

Scrisoarea, care purta menţiunea secret, a fost descoperită de soţia publicistului, după moartea acestuia în anul 2009 la vârsta de 89 de ani. În scrisoare mai regăsim un desen cu aceste tablete şi este explicat modul în care se declanşează dispozitivul exploziv disimulat în ciocolată, un sistem dilatator detonând bomba în numai câteva secunde.