Motivul pentru care a fost construit misteriosul monument de la Stonehenge a fost descifrat jpeg

Motivul pentru care a fost construit misteriosul monument de la Stonehenge a fost descifrat

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 25 iunie 2012

Oamenii de ştiinţă din cadrul Stonehenge Riverside Project au descoperit motivul ce a stat la baza construirii monumentului de la Stonehenge:acesta a constituit un act de unificare a oamenilor care trăiau în Epoca de Piatră pe teritoriul ocupat astăzi de Marea Britanie.

Cercetătorii din cadrul Stonehenge Riverside Project (SRP) cred că celebrul cerc a fost construit după o lungă perioadă de conflict între estul şi vestul Britaniei. De asemenea, cercetătorii SRP consideră că pietrele folosite la construcţie, ce provin din sudul Angliei şi din vestul Ţării Galilor, reprezintă comunităţi diferite.

Profesorul Mike Parker Pearson afirmă că pentru ridicarea monumentului de la Stonehenge a fost nevoie „ca toată lumea să tragă laolaltă, într-un act de unificare”.

Specialiştii din cadrul SRP depun eforturi de cercetare arheologică la Stonehenge de mai bine de 10 ani. În 2008, specialiştii au descoperit că celebrul cerc a fost ridicat cu aproape 500 de ani mai devreme decât se credea.

Acum, echipe compuse din specialişti de la universităţi din Manchester, Sheffield,  Southampton, Bournemouth şi Londra au concluzionat că în perioada când monumentul a fost ridicat au apărut primele indicii ale unei culturi ce cuprindea întreaga insulă.

„Acelaşi stil al caselor, al ceramicii şi al altor materiale putea fi observat din Orkney până în coasta de sud, această uniformizare fiind foarte diferită de regionalismul precedentelor secole”, a explicat profesorul Parker Pearson.

„Stonehenge a reprezentat un efort masiv, ce a necesitat munca a mii de oameni pentru a transporta pietrele pe distanţe mari, din vestul Ţării Galilor, şi pentru a le modela şi ridica. Însuşi efortul construcţiei monumentului a reprezentat un act de unificare”, a adăugat profesorul.

De asemenea, cercetătorii afirmă că Stonehenge ar fi fost construit într-un loc ce avea deja o semnificaţie specială pentru britanicii preistorici.

Echipa SRP a descoperit că monumentul este situat într-o zonă unde se formează o axă între răsăritul soarelui în timpul solstiţiului de vară şi răsăritul soarelui în timpul solstiţiului de iarnă.

„Când am identificat că soarele urmează în acest loc o cale specială, am realizat că oamenii preistorici au ales un sit ce avea deja o însemnătate importantă pentru a construi Stonehenge. Acest lucru explică de ce la Stonehenge există 8 monumente care se aliniază la solstiţiu, un număr neegalat de niciun alt sit istoric. Poate că priveau acest loc ca fiind centrul lumii”, a declarat profesorul Parker Pearson.

„Populaţia de pe insulă a trecut printr-un proces de unificare, însă oamenii de aici nu au arătat vreun interes în a interacţiona cu oamenii aflaţi dincolo de Canalul Mânecii. Stonehenge pare să fi fost ultima suflare a acestei culturi din Epoca de Piatră, cultură ce era izolată de europa şi de noile tehnologii aflate acolo, precum uneltele de metal sau roata”, a concluzionat profesorul.

sursa:descopera.ro