Mossad a reluat eforturile de căutare a aviatorului Ron Arad, dispărut din 1988  Un general iranian, răpit şi interogat în acest dosar într o ţară din Africa jpeg

Mossad a reluat eforturile de căutare a aviatorului Ron Arad, dispărut din 1988. Un general iranian, răpit şi interogat în acest dosar într-o ţară din Africa

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 11 octombrie 2021

Agenţi din cadrul Mossad, serviciul de informaţii externe al Israelului, au efectuat luna trecută o operaţiune cu privire la soarta unui militar, Ron Arad, luat prizonier de către o organizaţie şiită libaneză în 1986 şi dat dispărut din 1988, relatează adevarul.ro.

„Este o operaţiune complexă şi de mare anvergură. Este tot ceea ce putem spune pentru moment”, a declarat în Parlament premierul israelian Naftali Bennett, anunţând reluarea eforturilor în vederea unei clarificări a sorţii lui Ron Arad. Ron Arad, un aviator israelian doborât deasupra Libanului în 1986, a fost luat prizonier de către mişcarea şiită Amal. Doi ani mai târziu, urma militarului se pierdea, notează RFI, potrivit news.ro.

Agenţi din Mossad, „bărbaţi şi femei”, au fost implicaţi în această operaţiune, a precizat Naftali Bennett. Presa israeliană citează surse străine potrivit cărora un general iranian a fost răpit şi interogat de către spionajul israelian, într-o instalaţie situată în Africa, iar apoi a fost eliberat. În paralel, alţi agenţi s-au dus la un cimitir, la Baalbek, în Liban, pentru a preleva un eşantion ADN. În acest stadiu nu s-au dezvăluit alte detalii. Însă acest caz provoacă noi fricţiuni între şeful Guvernului israelian şi ministrul Apărării Benny Gantz, care nu a fost informat cu privire la operaţiune. Bennett este acuzat totodată de către critici de faptul că este prea „vorbăreţ” despre subiecte sensibile.