Ministrul de externe rus: Trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina ar putea duce la o confruntare între NATO şi Rusia jpeg

Moscova acuză NATO că prin planul de descurajare a Rusiei îşi apropie semnificativ trupele de frontierele ruse

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 octombrie 2021

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a transmis sâmbătă un avertisment NATO şi în special Germaniei, în privinţa planurilor de apărare în faţa Rusiei prin desfăşurarea de trupe şi armament mai aproape de frontierele acesteia din urmă, relatează agerpres.ro.

''În cadrul apelurilor de descurajare militară a Rusiei, NATO se apropie semnificativ cu forţele sale de frontierele noastre. Ministrul german al apărării (Annegret Kramp-Karrenbauer) ar trebui să ştie bine cum s-a sfârşit ceva similar pentru Germania şi Europa'', a menţionat Şoigu într-un comunicat, făcând aluzie la al Doilea Război Mondial.

''Securitatea în Europa poate fi comună doar fără subminarea intereselor Rusiei'', a insistat el. În schimb, consideră mai departe ministrul rus, ''NATO este cea care astăzi nu este dispusă la un dialog de la egal la egal (cu Moscova). Mai mult, implementarea planului de acţiune aliat în Afganistan s-a terminat cu un dezastru care acum afectează lumea întreagă''.

Titulara portofoliului german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat săptămâna aceasta că Rusia a amplasat la câteva sute de kilometri de frontiera Germaniei rachete de croazieră şi alte rachete de nouă generaţie care prin raza lor de acţiune pot lovi rapid teritoriul german.

''Aceasta s-a făcut în secret şi cu încălcarea tratatelor de control a armamentului. Ameninţarea nucleară potenţială din partea Rusiei a sporit drastic'', a mai spus Kramp-Karrenbauer, ea acuzând de asemenea Moscova de încălcări ale spaţiului aerian ale celor trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) şi de sporirea incursiunilor agresive în Marea Neagră.

Prin urmare, a estimat responsabila de la Berlin, armele nucleare sunt fundamentale în combaterea ameninţărilor şi demonstrarea angajamentului NATO faţă de securitatea colectivă.

Cu privire la acest subiect al descurajării ameninţării ruse, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi un nou plan de apărare ce cuprinde investiţii în armament modern şi perfecţionarea sistemelor de descurajare nucleară, dar el a subliniat că Alianţa ''nu are nicio intenţie de a desfăşura noi rachete nucleare terestre în Europa''.

În aceeaşi zi, preşedintele rus Vladimir Putin a respins ca nefondate temerile NATO despre o posibilă alianţă militară a Rusiei cu China. ''Am spus-o de mai multe ori. Noi nu ne-am împrietenit cu China împotriva nimănui, ci doar în interesul nostru. Spre deosebire de NATO, noi nu creăm un bloc militar închis. Nu există niciun bloc Rusia-China şi nu avem în prezent planuri de a-l crea'', a asigurat liderul de la Kremlin.

Pe de altă parte, el a susţinut că NATO a păcălit Rusia când i-a promis după reunificarea Germaniei că infrastructurile acestei alianţe ''în niciun caz'' nu se vor apropia de frontierele ruse. ''Ne-au minţit'', a spus tranşant Putin, adăugând că nu exclude posibilitatea ca SUA să desfăşoare rachete Tomahawk în sistemele americane de apărare antirachetă amplasate în Polonia şi România.

Preşedintele rus a mai subliniat că Rusia a promis că nu va amplasa astfel de rachete în partea sa europeană, dar la acest capitol Statele Unite nu au răspuns niciodată cu aceeaşi monedă.

Rusia a anunţat luni că-şi închide misiunea pe lângă NATO de la Bruxelles şi că va impune închiderea oficiului de legătură al NATO de la Moscova, ca răspuns după expulzarea a opt diplomaţi din cadrul misiunii ruse.