Mormânt cu o vechime de 3300 de ani descoperit în Egipt jpeg

Mormânt cu o vechime de 3300 de ani descoperit în Egipt

📁 Egiptul Antic
Autor: Carolina Novac
🗓️ 29 mai 2014

Un mormânt din apropierea sitului arheologic Abydos a fost găsit de către arheologi.  și ar fi fost protejat de o piramidă de 7 metri înălțime. Arheologii au descoperit în interior un sarcofag dintr-o piatră nisipoasă, bine păstrat și pictat în roșu. În sarcofag a fost ținut trupul scribului Horemheb. Pe suprafața sarcofagului au fost pictate imagini cu câteva zeități egiptene și au fost scrise vrăji în hieroglife. Aceste vrăji erau din Cartea Morților și se credea că îl va ajuta pe muritor să intre în viața de apoi[1].

Sarcofagul  nu deținea nicio mumie în interior. Arheologii cred că mormântul a fost jefuit de cel puțin două ori în antichitate. În schimb, rămășițe umane au fost găsite în forma unor schelete dezarticulate a trei sau patru bărbați și zece sau doisprezece femei, și cel puțin doi copii în mormânt.

Arheologul Cahail susține că:”Piramida probabil a avut la intrare o capelă mortuară de dimensiuni mici. Aceasta la rândul ei, avea în interior o statuie sau o stelă cu numele și titilurile celor îngropați.” În prezent, tot ce a mai rămas din piramida de 7 metri înălțime sunt pereții subțiri de la intrarea în mormânt care au fost baza piramidei. Alte părți din mormânt nu au fost găsite sau s-au distrus în timp.

O altă cameră din mormânt are pe pereții ei figuri care păstrează mesajul:” Supraveghetorul Regatului Ramses”. Acesta pare a fi un titlu militar și este posibil ca Ramses să fi fost tatăl sau fratele lui Horemheb, susțin arheologii.

Oasele descoperite în mormânt indică asupra faptului că mai multe femei au fost înmormântate. Astfel, există probabilitatea ca Horemheb să fi avut mai multe femei. Într-adevăr, poligamia era o practică cunoscută familiei regale, dar nu există certitudinea dacă era practicată și printre oamenii de rând. O altă variantă ar fi ca generații multiple ai acestei familii să fi fost îngropate în același mormânt sau au fost îngropate alte persoane străine.

Cercetările continuă pentru a elucida acest mister și a stabili vârsta acelor rămășițe umane.

[1]http://news.discovery.com/history/ancient-egypt/3300-year-old-tomb-with-pyramid-entrance-found-in-egypt-140331.htm