Monumentul ÔÇ×Ci┼čmeaua General Georgescu P  Ion'', reinaugurat la Chi┼čin─âu de Ziua Armatei Rom├óne jpeg

Monumentul ÔÇ×Ci┼čmeaua General Georgescu P. Ion'', reinaugurat la Chi┼čin─âu de Ziua Armatei Rom├óne

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

De Ziua Armatei Rom├óne, la Chi┼čin─âu a fost reinaugurat ┼či sfin┼úit luni monumentul "Ci┼čmeaua General Georgescu P. Ion" - situat ├«n parcul Valea Morilor- la eveniment fiind prezent ┼či ambasadorul Rom├óniei ├«n Republica Moldova, Daniel Ioni┼ú─â, relateaz─â Radio Chi┼čin─âu, citat de agerpres.ro.

Monumentul a fost instalat ├«nc─â din anul 1937, ├«n cinstea victoriilor purtate de Armata Rom├ón─â ├«n luptele de la M─âr─â┼čti ┼či M─âr─â┼če┼čti. Ci┼čmeaua era cunoscut─â pe vremuri ca "Izvorul generalului Pion" ┼či asta pentru c─â generalul Pavel Ion Georgescu, care era numit prescurtat Pion, a fost ini┼úiatorul amenaj─ârii acestui monument.

Istoricul Anatol Petrenco poveste┼čte c─â pe monument sunt mai multe inscrip┼úii, care poart─â amintirea evenimentelor istorice petrecute ├«n aceast─â regiune.

"├Än spatele acestui monument sunt trei pl─âci pe care sunt evocate ni┼čte evenimente tragice din istoria noastr─â", a afirmat istoricul moldovean, indic├ónd c─â este vorba de anul 1940, c├ónd URSS a cotropit Basarabia, nordul Bucovinei, ┼úinutul Her┼úa ┼či de perioada din iunie 1940 p├ón─â ├«n iulie 1941, c├ónd au fost capturate ┼či torturate mai multe personalit─â┼úi istorice, ale c─âror cadavre au fost g─âsite ├«n gropi la ie┼čirea din parc.

"Ast─âzi suntem martorii recuper─ârii memoriei noastre istorice, recuper─ârii unui monument important care a fost distrus de c─âtre conducerea sovietic─â ce a ocupat aceste teritorii", a declarat Anatol Petrenco.

Ministrul moldovean al Culturii, Sergiu Prodan, a apreciat că restabilirea acestui monument este un pas în procesul de redobândire a memoriei naţionale.

"Istoria este o ┼čtiin┼ú─â, noi acum vorbim despre memorie. Reiterez g├óndul c─â noi aici, la Chi┼čin─âu, pe l├óng─â Institutul de Istorie, avem nevoie stringent de un institut al memoriei. Istoria vorbe┼čte despre lucruri generale, ├«n timp ce memoria vorbe┼čte despre oameni concre┼úi, despre locuri concrete, despre ├«nt├ómpl─âri concrete pe care nu avem dreptul s─â le uit─âm. Acest monument este ├«nc─â un pas ├«n restabilirea memoriei noastre na┼úionale", a subliniat Sergiu Prodan.

1 m2 jpg jpeg

Prezent la eveniment, ambasadorul Rom├óniei la Chi┼čin─âu, Daniel Ioni┼ú─â, a spus c─â faptele osta┼čilor rom├óni au contribuit la edificarea Rom├óniei moderne ┼či a armatei de ast─âzi. "Vreau s─â folosesc acest prilej pentru a adresa felicit─âri militarilor Armatei Rom├óne, celor care se afl─â ├«n serviciu activ, veteranilor, celor ├«n retragere, precum ┼či eroilor Armatei Rom├óne, f─âr─â de contribu┼úia c─ârora, Rom├ónia nu ar fi fost ast─âzi un stat membru ┼či respectat al Uniunii European─â ┼či al NATO, un stat care este mereu al─âturi de Republica Moldova pe calea sa european─â", a afirmat Daniel Ioni┼ú─â.

Monumentul "Ci┼čmeaua General Georgescu P. Ion" a fost restabilit ├«n baza unei fotografii de arhiv─â, care s-a p─âstrat din 1942, noteaz─â Radio Chi┼čin─âu pe pagina sa web