Monedă din argint cu tema „100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo” (foto: Banca Națională a României)

Monedă din argint cu tema „100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo”

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 13 octombrie 2023

Banca Națională a României (BNR) va lansa luni, 16 octombrie, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo.

Aversul monedei redă personajul de animație creat de Ion Popescu-Gopo (Omulețul) reprezentat în mai multe ipostaze, alături de globul pământesc și o peliculă de film, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”, informează BNR.

Reversul monedei prezintă portretul lui Ion Popescu-Gopo, personajul creat de acesta și inscripțiile în arc de cerc „ION POPESCU-GOPO” și „100 DE ANI DE LA NASTERE”.

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Prețul de vânzare pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.