Mitt Romney, mormonul învins de afro-americanul democrat, în cursa la şefia Casei Albă
Fostul om de afaceri multimilionar Mitt Romney a pierdut cursa prezidenţială, fiind devansat de liderul democrat cu peste 70 de voturi electorale. Eforturile depuse în şase ani de campanie, marcată de voinţa acerbă de a se diferenţia de imaginea sa de bărbat distant şi oportunist, s-au dovedit zadarnice, republicanul fiind învins la alegerile pentru şefia Casei Albe.
La vârsta de 65 de ani, acest mormon, tatăl a cinci băieţi şi bunic de 18 ori, a obţinut numeroase succese profesionale:licenţiat la Harvard, consultat supradotat, director admirat, salvator al Jocurilor Olimpice de iarnă din Salt Lake City în 2002, guvernator republican al statului Massachusetts din 2003 până în 2007.
Politica i-a rezervat singurele sale eşecuri. O înfrângere în 1994 în cursa pentru Senat şi o primă candidatură ratată la alegerile prezidenţiale din 2008 în faţa lui John McCain.
Fiul unui fost candidat la prezidenţiale
Născut în 1947 în Detroit, Michigan (nord), Willard Mitt Rommney intră în viaţa politică la vârsta de 15 ani, când îl însoţeşte pe tatăl său, George, în campania reuşită pentru postul de guvernator. Fiul va asista ulterior la eşecul tatălui în faţa lui Richard Nixon la alegerile primare pentru prezidenţiale în 1968.
El o întâlneşte pe Ann Davies în 1965, când aceasta avea 15 ani. Cei doi se căsătoresc în 1969, după ce Mitt se întoarce după doi ani şi jumătate petrecuţi în misiune în Franţa, la Havre, Bordeaux şi Paris.
Timp de 30 de luni riguroase, misionarul lucrează de dimineaţă până seara pentru a converti francezi la această religie stranie venită din America. În iunie 1968, o maşină intră direct în autovehiculul său, iar un jandarm îl declară mort. Pasagera de pe scaunul din dreapta sa moare, dar Mitt scapă fără sechele.
La întoarcerea sa, cuplul se instalează la Belmont, în apropiere de Boston în Massachusetts, unde Mitt Romnez urmează cea mai bună universitate din ţară, Harvard, unde obţine o diplomă MBA şi una în drept, în 1975.
Vedetă în ascensiune a consiliului, el intră în Boston Consulting Group apoi în Bain &Company în 1977, unde îl impresionează atât de mult pe preşedintele director general Bill Bain, încât acesta îi încredinţează conducerea unei noi companii, Bain Capital, în 1984.
Timp de 15 ani, Bain Capital va face din Mitt Romney un bărbat bogat şi îi va aduce reputaţia de om de afaceri strălucitor pe care o invocă în prezent pentru a rezolva problemele ţării.
El părăseşte Bain Capital în 1999 pentru a veni în ajutorul Jocurilor Olimpice de iarnă din Salt Lake City în 2002, reechilibrând finanţele.Mitt este, de asemenea, sensibil, iar apropiaţii lui s-au mobilizat în campanie pentru a-l descrie alegătorilor pe „adevăratul" Mitt: glumeţ, atent şi integru.
Generozitatea lui nu este falsă, după cum povestesc Scott Helman şi Michael Kranish în biografia lor „The Real Romney".
Misionar mormon în Franţa
Din 1986 până în 1994, Mitt Romnez conduce echivalentul diocezei mormone din Boston, o funcţie administrativă şi religioasă care îl determină să ajute membrii congregaţiei sale. Cu titlu privat, el îşi multiplică actele de altruism, finanţând studiile copiilor unei familii nevoiaşe sau veghind asupra unui tânăr bolnav de leucemie, lângă patul lui de spital. Dar acelaşi Mitt Romney făcea presiuni asupra unei mame celibatare pentru ca aceasta să încredinţeze viitorul ei copil agenţiei de adopţie a bisericii, ceea ce aceasta refuză.
Religia lui Romney, mormonă, este privită negativ de unii alegători republicani. Romney şi-a petrecut 30 de luni în Franţa ca misionar mormon, în anii '60, şi vorbeşte franceză. Unele grupuri creştine nu consideră însă secta mormonă o formă de creştinism, iar mulţi dintre alegătorii republicani sunt conservatori. Mitt Romney nu fumează, nu bea alcool, cafea sau ceai, în virtutea valorilor proclamate de Biserica lui Iisus Christos şi a Sfinţilor din Zilele din Urmă (mormoni), considerată eretică de majoritatea bisericilor creştine evanghelice.
Apartenenţa la Biserica lui Isus Cristos şi al Sfinţilor din Zilele din Urmă, numele oficial al Bisericii Mormone, nu poate să nu creeze suspiciune în această ţară, în care a fost creată şi în care are aproximativ şase milioane de membri, reprezentând 2 procente din populaţie. Biserica mormonă, fondată în 1820 de către Joseph Smith, este cunoscută prin misionari, practica poligamiei-respinsă în 1890-şi expertiza sa în domeniul genealogiei, dezvoltată din motive religioase.
Până la retragerea din cursă a ultraconservatorului catolic Rick Santorum, Mitt Romnez a pierdut întotdeauna votul protestanţilor evanghelici, cei mai neîncrezători, care cred că mormonii nu sunt creştini. Ulterior, unii lideri evanghelici, ca de exemplu celebrul Billy Graham, şi-au îndemnat comunităţile să voteze pentru Romney.
sursa:http://www.adevarul.ro