Misterul asasinării premierului suedez Olof Palme  Anchetă închisă după 34 de ani  jpeg

Misterul asasinării premierului suedez Olof Palme. Anchetă închisă după 34 de ani

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Ancheta privind asasinarea premierului suedez Olof Palme (foto sus), ├«mpu╚Öcat ├«n plin─â strad─â ├«n 1986, a fost ├«nchis─â ├«n anul 2020. Procuratura suedez─â a anun╚Ťat atunci c─â a identificat asasinul, pun├ónd cap─ât astfel unui mister vechi de 34 de ani, informeaz─â BBC. 

Anchetatorii suedezi sus╚Ťin c─â asasinul este Stig Engstrom, cunoscut ca ÔÇ×Omul SkandiaÔÇŁ, un individ care s-a sinucis ├«n 2000. Ancheta privind moartea lui Palme va fi ├«n sf├ór╚Öit ├«nchis─â, f─âr─â ca asasinul s─â poat─â fi pus sub acuzare, a anun╚Ťat procurorul ╚Öef Krister Petersson.

Olof Palme a fost ├«mpu╚Öcat ├«n seara zilei de 28 februarie 1986, ├«n centrul ora╚Öului Stockholm, ├«n timp ce ie╚Öea de la cinematograf ├«mpreun─â cu so╚Ťia sa, Lisbet, ne├«nso╚Ťi╚Ťi de g─ârzi de corp. Asasinatul a avut loc pe una dintre cele mai aglomerate str─âzi din capitala Suediei ╚Öi circa 20 de martori au spus c─â au v─âzut cum un b─ârbat ├«nalt trage c├óteva focuri de arm─â ╚Öi apoi fuge de la locul faptei. Uciga╚Öul a reu╚Öit s─â fug─â ╚Öi s─â ascund─â arma crimei.

Anchetatorii suedezi au anchetat mii de oameni după acest asasinat. Printre aceștia, s-a numărat și Stig Engstrom, care a fost audiat în calitate de martor.

Ini╚Ťial, ├«n acest caz, a fost pus sub acuzare ╚Öi condamnat Christer Pettersson, un ho┼ú m─ârunt ┼či toxicoman, identificat de Lisbet Palme. Inculpat ├«n iulie 1989, Pettersson a fost achitat ├«n urma apelului, doi ani mai t├órziu, din lips─â de probe. Lisbet Palme a murit ├«n 2018, f─âr─â s─â ╚Ötie cine i-a ucis so╚Ťul.

Lisbet și Olof Palme, în anul 1960

Olof si Lisbet Palme 1960 jpg jpeg

Poreclit ÔÇ×Omul SkandiaÔÇŁ, deoarece lucrase pentru compania de asigur─âri Skandia, Stig Engstrom muncea ├«n seara crimei la sediul firmei, aproape de locul crimei. Ini╚Ťial a fost considerat martor al asasinatului. Engstrom i-a min╚Ťit pe poli╚Ťi╚Öti , sus╚Ťin├ónd chiar c─â a ├«ncercat s─â-l resusciteze pe Palme. Ulterior, s-a aflat c─â era antrenat pentru folosirea armelor de foc.

Stig Engstrom s-a sinucis în anul 2000, iar anchetatorii suedezi au început să-l ancheteze pentru comiterea crimei 17 ani mai târziu. Nici până acum nu a fost găsită arma crimei.

Misterul asasin─ârii premierului suedez Olof Palme a dat generat multor teorii, mai mult sau mai pu╚Ťin bizare.

Lider Partidul Social-Democrat din Suedia, Palme și și-a atras ostilitate mai multor oameni de afaceri. De asemenea, pe plan extern, el a criticat invadarea Cehoslovaciei de către sovietici în 1968, războiul din Vietnam și regimul de apartheid din Africa de Sud.

Printre pistele investigate de poli╚Ťia suedez─â s-a num─ârat ╚Öi teoria, vehiculat─â de-a lungul anilor, conform c─âreia Palme a fost asasinat pentru c─â s-a opus apartheidului ╚Öi a finan╚Ťat Congresul na╚Ťional african.

O alt─â teorie a fost aceea c─â Palme descoperise c─â o firm─â suedez─â de armament ar fi dat mit─â pentru un contract ├«n India. A fost vehiculat─â ╚Öi teoria c─â a fost ucis gruparea militar─â kurd─â PKK, pe care o declarase organiza╚Ťie terorist─â.