Misterele Titanicului, dezlegate de ┼čtiin┼ú─â jpeg

Misterele Titanicului, dezlegate de ┼čtiin┼ú─â

Celebrul vas le ofer─â indicii pre┼úioase oamenilor de ┼čtiin┼ú─â, care ├«ncearc─â s─â afle ce se petrece cu epavele de pe fundul apei.

Studiile f─âcute de cercet─âtorii de la Institutul Oceanografic de la Bedford (Halifax, Canada) au ar─âtat c─â Titanicul este ros de bacterii care se hr─ânesc cu o┼úel, printre ele num─âr├óndu-se ┼či una nemai├«nt├ólnit─â p├ón─â acum, pe care speciali┼čtii au denumit-o Halomonas titanicae, dup─â numele vasului.

├Än plus, cercet─âtorii au c─âzut de acord asupra faptului c─â impactul cu aisbergul care a scufundat celebra ambarca┼úiune a fost at├ót de devastator din cauz─â c─â materialele folosite la construc┼úia carenei vaporului au fost de foarte proast─â calitate. Ei spun c─â o┼úelul folosit era unul foarte moale ┼či u┼čor de ├«ndoit sau de rupt.

Titanicul, care a pornit la 11 aprilie 1912 din Cork (Anglia) spre New York (SUA), a fost considerat ┼či promovat ca fiind vasul imposibil de scufundat. Fiind cel mai mare vapor construit p├ón─â atunci, era una dintre atrac┼úiile principale ale epocii ┼či era dotat ca atare. Echipajul, condus de c─âpitanul Edward J. Smith, dispunea de cea mai nou─â tehnologie, iar pasagerii, numai oameni de vaz─â, aveau la dispozi┼úie cele mai luxoase accesorii ┼či servicii. Conform ziarelor vremii, din Marea Britanie sÔÇĹau ├«mbarcat 2.228 de persoane, iar la New York, cu ajutorul vaselor de salvare, au mai ajuns doar 705 pasageri. Titanicul s-a scufundat la 14 aprilie 1912 dup─â ce, la ora 23.40 GMT, a lovit un aisberg ├«n apropierea coastei Newfoundland (Canada).

Patrula Gheţii

├Än urma scufund─ârii Titanicului s-au pus bazele unui organism denumit Patrula Ghe┼úii. Din 1913, Patrula a avut responsabilitatea de a localiza ┼či de a monitoriza deplasarea ┼či densitatea aisbergurilor. Patrula Ghe┼úii a fost fondat─â de cele 20 de ┼ú─âri membre ale organiza┼úiei SOLAS (ÔÇ×Safety of Life at Sea"). Patrula Ghe┼úii transmite rapoarte zilnice tuturor navelor aflate ├«n apele reci.

1 122 jpg jpeg

Sursa:www.adevarul.ro