Miss Bra┼čov 1928 a ├«mplinit 101 ani jpeg

Miss Bra┼čov 1928 a ├«mplinit 101 ani

­čôü Biografii
Autor: Talida Bendri┼č

Aurelia Soci, ÔÇ×Rica", a┼ča cum ├«i spun apropia┼úii, este plin─â de via┼ú─â ┼či c├ónt─â ┼či ast─âzi la pian. Bra┼čoveanc─â ┼či-a s─ârb─âtorit frumoasa v├órst─â de 101 de ani al─âturi de cele dou─â fiice, Minerva ┼či Monica, precum ┼či de alte rude sau persoane apropiate.

Rica spune c─â a ajuns la aceast─â v├órst─â, pentru c─â a ┼čtiut mereu s─â z─âmbeasc─â, s─â fie cump─âtat─â ┼či s─â respecte, cu stricte┼úe, orele de somn.

Aurelia Soci s-a n─âscut ├«n 1910, la Bra┼čov, ├«ntr-o familie de vechi negustori de m─ât─âsuri. Chiar dac─â p─ârin┼úii ei au divor┼úat atunci c├ónd avea numai 8 ani ┼či a fost crescut─â de o mam─â vitreg─â, Bra┼čoveanca a absolvit Liceul Johannes Honterus, dup─â care a studiat pianul, pictura ┼či limbile str─âine la Institutul Maicelor Ursuline din Sibiu.

ÔÇ×Mama a fost ┼či este un om echilibrat, o femeie cu viziune a vie┼úii foarte s─ân─âtoas─â, o persoan─â care nu a fost vreodat─â invidioas─â. M─â bucur c─â o anivers─âm din nou ┼či c─â este s─ân─âtoas─â", a spus fiica ei, Monica Sandu.

image

Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie de la aniversarea Ric─âi!

Cea mai frumoas─â bra┼čoveanc─â

Centenara ├«┼či aminte┼čte, cu nostalgie, c─â a ajuns s─â fie aleas─â cea mai frumoas─â femeie a ora┼čului de la poalele T├ómpei, ├«n anul 1928, ┼či asta dintr-o pur─â ├«nt├ómplare. ÔÇ×M-a rugat o prieten─â s─â merg cu ea s─â se ├«nscrie la concurs. C├ónd am ajuns acolo, cei din comisie m-au ├«ntrebat de ce nu m─â ├«nscriu ┼či eu, dup─â care chiar au insistat. Am acceptat ┼či a┼ča am ajuns s─â fiu aleas─â Miss Bra┼čov. Dar asta a fost a┼ča de demult... Fosta-i lele c├ónd ai fost, vorba aia", r├óde centenara. Dup─â ce s-a bucurat de tinere┼úe, pentru mai bine de doi ani, Rica a fost profesoar─â de muzic─â la un liceu din S─âcele. ┼×i-a oprit ├«ns─â activitatea de dasc─âl ├«n 1935 c├ónd s-a c─âs─âtorit.

Dup─â numai 7 ani de c─âsnicie,  femeia a divor┼úat, moment ├«n care fiicele ei, Minerva ┼či Monica, au fost desp─âr┼úite. Minerva, cea mai mic─â dintre ele a r─âmas cu ea ┼či este cea care o ├«ngrije┼čte ┼či ast─âzi, pe c├ónd Monica a fost crescut─â de tat─âl ei. Dup─â divor┼ú, Aurelia Soci s-a angajat ca secretar─â la Uzina Tractorul, de unde a ie┼čit la pensie dup─â 27 de ani de activitate.

Secretele unei vieţi de basm

Acum, la 101 de ani, fosta Miss Bra┼čov este ├«nc─â ├«n form─â. Secretele ei spune c─â sunt: mesele echilibrate, respectarea orelor de somn, plimb─ârile prin natur─â ┼či muzica. Al┼úi trei a┼či pe care i-a avut ├«n m├ónec─â de-a lungul vie┼úii au fost: calmul, buna organizare ┼či optimismul. ÔÇ×Mama niciodat─â m─âcar nu ├«┼či iese din fire. A primit de toate de la via┼ú─â, dar le-a primit ca pe ceva normal ┼či nu a disperat. A c─âutat solu┼úii ┼či optimismul a caracterizat-o o via┼ú─â ├«ntreag─â", spune fiica ei, Minerva Timariu. Nici faptul c─â Miss Bra┼čov 1928 provine dintr-o familie de longevivi nu poate fi ignorat. Rica Soci spune c─â unchiul ei a reu┼čit s─â ajung─â la v├órsta de 100 de ani, iar sora ei a tr─âit p├ón─â la 96 de ani.

image

Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu Aurelia Soci!

Pianist─â des─âv├ór┼čit─â

Pianul, marea pasiune a vie┼úii ei continu─â s─â ├«i aduc─â z├ómbetul pe buze ┼či ast─âzi. Cu toate c─â nu mai vede bine datorit─â unei boli pentru care nu exist─â vindecare, Rica ├«┼či mai ├«nc├ónt─â din c├ónd ├«n c├ónd vecinii cu acorduri de pian.

Singurul regret al existen┼úei sale de un secol este c─â fiicele ei nu i-au oferit veselia ┼či sur├ósul vreunui nepot. Tot ce ├«┼či mai dore┼čte acum este: ÔÇ×s─â cad precum arborii, direct din picioare. S─â nu fiu nevoit─â s─â zac la pat, s─â ├«i chinui ┼či pe cei de l├óng─â mine", a ├«ncheiat Aurelia Soci.