Ministrul de externe sârb: «UE nu va afirma niciodată că a făcut o eroare atunci când a recunoscut Kosovo» jpeg

Ministrul de externe sârb: «UE nu va afirma niciodată că a făcut o eroare atunci când a recunoscut Kosovo»

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 octombrie 2017

Ministrul de externe sârb Ivica Dacic a acuzat marți puterile mondiale de folosire a unor standarde duble prin refuzul de a accepta referendumul privind independența Cataloniei, după ce în 2008 ele au salutat separarea Kosovo de restul Serbiei.

Provincia Kosovo și-a declarat independența de Serbia în februarie 2008, un anunț acceptat de SUA și de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, dar respins de Belgrad și aliații săi. După aproape un deceniu, alegătorii din Catalonia s-au pronunțat pentru independență față de Spania într-un referendum declarat neconstituțional de către guvernul de la Madrid.

”Sunt deranjat de dublele standarde folosite de comunitatea internațională... Uniunea Europeană nu va afirma niciodată că a făcut o eroare atunci când a recunoscut Kosovo, dar acea decizie va exploda. Cutia Pandorei a fost deschisă”, a declarat Ivica Dacic (foto sus) pentru postul public sârb de radio și televiziune RTS, citat de Agerpres.

Poziția Belgradului privind Kosovo a fost unul dintre principalele obstacole în calea aderării Serbiei la Uniunea Europeană.