Ministerul de Externe al Rusiei avertizează Finlanda că orice încercare de aderare la NATO ar avea „repercusiuni politice şi militare serioase” jpeg

Ministerul de Externe al Rusiei avertizează Finlanda că orice încercare de aderare la NATO ar avea „repercusiuni politice şi militare serioase”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 februarie 2022

Ministerul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat vineri Finlanda că orice încercare de aderare la NATO ar avea „repercusiuni politice şi militare”, relatează adevarul.ro.

Mesajul transmit pe Twitter este o ameninţare directă la statul nordic, care a rămas neutru de peste un secol. ”Considerăm că angajamentul guvernului finlandez pentru o politică nealiniată militar este un factor important pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în nordul Europei. Intrarea Finlandei în NATO ar avea repercusiuni politice şi militare serioase”, a scris ministerul Serghei Lavrov pe pagina sa de Twitter.

Atacul militar total al Rusiei asupra Ucrainei, o naţiune suverană care nu a reprezentat nicio ameninţare pentru graniţele sale, a făcut ca mai multe ţări din Europa să-şi regândească deciziile de a nu adera la NATO. Invazia a fost determinată parţial de teama preşedintelui rus Vladimir Putin că Ucraina va adera la NATO şi va deveni o democraţie în stil occidental pe deplin funcţională.

Joi, premierul finlandez Sanna Marin a declarat că invazia rusă va schimba dezbaterea de lungă durată din Finlanda cu privire la apartenenţa la NATO. ”Finlanda nu se confruntă în prezent cu o ameninţare militară imediată, dar acum este clar că dezbaterea privind aderarea la NATO în Finlanda se va schimba”, a spus Marin, potrivit YLE News. Vineri, Finlanda şi Suedia s-au alăturat discuţiilor tuturor şefilor de stat ai statelor membre ale NATO.