Minciunile ╚Öi interesele din Minority SafaPack   cum reac╚Ťioneaz─â Guvernul Rom├óniei ╚Öi de ce se pl├ónge UDMR ul ini╚Ťiatorul propunerii  jpeg

Minciunile ╚Öi interesele din Minority SafaPack - cum reac╚Ťioneaz─â Guvernul Rom├óniei ╚Öi de ce se pl├ónge UDMR-ul ini╚Ťiatorul propunerii

­čôü Istorie recent─â
Autor: Ionel Grigorescu

De╚Öi se spune c─â ├«n luna august nu se ├«nt├ómpl─â mai nimic interesant ├«n lumea politicii, ultimele zile anun╚Ť─â ni╚Öte mi╚Öc─âri interesante, nu at├ót pe scena politic─â de la noi din ╚Ťar─â, c├ót mai ales la nivelul Uniunii Europene. Unul din site-urile Uniunii Europene a anun╚Ťat, sec, la jum─âtatea lunii august, c─â Bucure╚Ötiul a solicitat Cur╚Ťii de Justi╚Ťie a Uniunii Europene, anularea deciziei Comisiei Europene din 29 martie 2017 de a accepta propunerea de ini╚Ťiativ─â cet─â╚Ťeneasc─â intitulat─â ÔÇ×Minority SafaPack ÔÇô one million signatures for diversity in EuropeÔÇŁ, ini╚Ťiat─â de UDMR prin Kelemen Hunor ╚Öi FUEN prin sprijinul Budapestei.

Aceast─â ╚Ötire seac─â ascunde ├«n spate ni╚Öte lucruri interesante, care ne arat─â faptul c─â, ├«n sf├ór╚Öit, Bucure╚Ötiul a adoptat o decizie curajoas─â, care nu face altceva dec├ót s─â protejeze interesele Rom├óniei ╚Öi, ├«n fapt a tuturor statelor na╚Ťionale europene fa╚Ť─â de un proiect periculos, care nu pare a fi prea str─âin de Moscova, prin care se ├«ncearc─â translatarea la nivelul Uniunii Europene a legisla╚Ťiei privind minorit─â╚Ťile na╚Ťionale, prin ├«nc─âlcarea prevederilor tratatelor de baz─â ale Uniunii Europene, care stipuleaz─â negru pe alb, c─â problematica minorit─â╚Ťilor na╚Ťionale este strict de competen╚Ťa statelor membre. 

csm 20141112 MSPI Logo Engl ea82f324a0 jpg jpeg

A╚Öa cum am mai relatat ╚Öi cu alt─â ocazie, esen╚Ťa acestei ini╚Ťiative se refer─â la faptul c─â problematica minorit─â╚Ťilor na╚Ťionale trebuie avut─â ├«n vedere de forul comunitar de aici ├«nainte, cu toate c─â tratatele de baz─â ale UE nu confer─â atribu╚Ťii ├«n acest domeniu. Marele pericol al acestei ini╚Ťiative rezid─â ├«n posibila legiferare a unor norme ÔÇ×suplimentareÔÇŁ de protec╚Ťie a drepturilor minorit─â╚Ťilor na╚Ťionale, ├«n mai multe domenii printre care domeniul politicilor regionale, care poate genera pe termen lung decizii contrare prevederilor constitu╚Ťionale din statele membre UE, fapt care contravine suveranit─â╚Ťii statelor membre. Cel mai pesimist rezultat ar putea fi impunerea de c─âtre UE a unor decizii care s─â conduc─â la recunoa╚Öterea unor forme de autonomie teritorial─â ├«n statele membre, av├ónd la baz─â etnia, aspect care nu va produce dec├ót deservicii, ├«n condi╚Ťiile ├«n care o Europ─â divizat─â serve╚Öte doar intereselor marelui prieten din est.

De altfel, evalu─ârile noastre spuneau c─â decizia privind specularea acestui drept al cet─â╚Ťeanului de r├ónd, de a demara o ini╚Ťiativ─â cet─â╚Ťeneasc─â, nu este str─âin─â de interesele Moscovei, ├«n condi╚Ťiile ├«n care unul din congresele FUEN s-a desf─â╚Öurat la Moscova (2012), discu╚Ťiile viz├ónd inclusiv dezbaterea posibilit─â╚Ťilor de utilizare a proiectului de ini╚Ťiativ─â cet─â╚Ťeneasc─â european─â pentru afirmarea drepturilor minoritarilor.

Nu putem s─â nu ne g├óndim c─â preluarea acestui drept de la cet─â╚Ťeanul simplu ╚Öi sus╚Ťinerea lui de c─âtre organiza╚Ťii politice, cum sunt FUEN ╚Öi UDMR, pare a fi doar o alt─â metod─â prin care Federa╚Ťia Rus─â ├«ncearc─â s─â sub╚Ťieze coeziunea Uniunii Europene, sus╚Ťinerea regiunilor care militeaz─â pentru autonomie sau independen╚Ť─â fiind deja ridicat─â la nivel de art─â de c─âtre regimul de la Moscova. De altfel, cum informam ├«n trecut, Minority SafePack(MSP) a fost respins─â odat─â de COM, Curtea de Justi╚Ťie a Uniunii Europene fiind cea care a obligat COM s─â ofere mai multe argumente pentru respingerea proiectului MSP. ├Äns─â intre timp au venit alegerile europarlamentare, compozi╚Ťia COM s-a schimbat ╚Öi la fel s-a schimbat ╚Öi optica conducerii COM, odat─â cu instalarea ├«n func╚Ťie a prim vice-pre╚Öedintelui Comisiei Europene, Franz Timmermans.

Acesta a decis c─â Uniunea European─â poate da curs unei asemenea cereri care excede limitele tuturor tratatelor care au stat la baza constituirii forului comunitar. Mai mult, prim vice-pre╚Öedintele Comisiei Europene, nu este str─âin de interac╚Ťiuni cu Federa╚Ťia Rus─â, acesta de╚Ťin├ónd la ├«nceputul anilor 90, o func╚Ťie ├«n Ambasada Olandei din Federa╚Ťia Rus─â, fiind ╚Öi un cunosc─âtor fluent al limbii ruse. Totu╚Öi, cel pu╚Ťin la nivel declarativ FUEN este finan╚Ťat de un alt stat care militeaz─â f─â╚Ťi╚Ö pentru segregare etnic─â, Ungaria.

 Evident, cum era de a╚Öteptat, reac╚Ťia conducerii UDMR nu se las─â a╚Öteptat─â prea mult (apropos de cet─â╚Ťeanul simplu care ar trebui s─â ini╚Ťieze o astfel de ini╚Ťiativ─â...) ╚Öi afl─âm c─â ast─âzi, ├«ncep├ónd cu ora 16:00 are loc o conferin╚Ť─â de pres─â, la Cluj-Napoca, ├«n organizarea pre╚Öedintelui FUEN ╚Öi a pre╚Öedin╚Ťiei UDMR care are ca tem─â decizia Rom├óniei de a ataca ├«n instan╚Ť─â aprobarea MSP. Evident ca cel mai probabil, FUEN ╚Öi UDMR se vor pl├ónge de ac╚Ťiunea autorit─â╚Ťilor rom├óne ╚Öi vor sus╚Ťine ├«n mod fals c─â Bucure╚Ötiul se opune drepturilor minorit─â╚Ťii maghiare. Nimic mai fals dec├ót aceste teze desuete care nu mai conving pe nimeni demult...

Autorit─â╚Ťile rom├óne au f─âcut un gest de normalitate, firesc, de bun-sim╚Ť ╚Öi ├«ntr-un mod c├ót se poate de legal ╚Öi nu din umbr─â (a╚Öa cum de exemplu Budapesta sus╚Ťine FUEN ╚Öi MSP) Bucure╚Ötiul a chemat ├«n instan╚Ť─â Comisia European─â pentru a demonstra c─â ╚Öi-a dep─â╚Öit ni╚Öte atribu╚Ťii legale. ╚śtim prea bine c─â UDMR este preg─âtit s─â conteste vehement orice decizie a instan╚Ťelor de judecat─â, dar eram obi╚Önui╚Ťi ca acest lucru s─â se ├«nt├ómple doar ├«n cazul actelor de corup╚Ťie pentru care erau acuza╚Ťi unii lideri ai Uniunii. Sau este doar praf ├«n ochi pentru a sp─âla ru╚Öinea creat─â prin pozi╚Ťiile total aiurea exprimate ├«n urm─â cu o s─âpt─âm├ón─â de Kelemen Hunor la adresa Marii Uniri...

Se pare c─â UDMR va intra ├«ntr-o alta dimensiune, ╚Öi va ├«ncepe s─â conteste ╚Öi deciziile Cur╚Ťii de Justi╚Ťie ale Uniunii Europene, ├«mprumut├ónd din experien╚Ťa acumulat─â ├«n Rom├ónia. S─â l─âs─âm domnilor politicieni justi╚Ťia european─â sau rom├ón─â s─â-╚Öi urmeze cursul firesc ╚Öi s─â nu mai intervenim cum ne taie pe noi capul...nu de alta, dar dup─â ce ne facem de r├ós ├«n Rom├ónia, ne facem de r├ós ╚Öi la Luxemburg.

Sursa:http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?qid=1502952820045&uri=CELEX:62017TN0391