Mihai Viteazul, cel mai iubit personaj istoric  Topul personalităţilor istorice din România jpeg

Mihai Viteazul, cel mai iubit personaj istoric. Topul personalităţilor istorice din România

Domnitorul care a izbutit s─â uneasc─â ┼óara Rom├óneasc─â, Transilvania ┼či Moldova ├«n anul 1600 este considerat cel mai important personaj istoric, relev─â cercetarea ÔÇ×Adev─ârul despre Rom├óniaÔÇť, realizat─â de INSCOP Research ├«n perioada 10-17 septembrie 2013.

Nu mai pu┼úin de 95, 2% din rom├óni cred c─â Mihai Viteazul, domnitorul care i-a ├«nvins pe turci la C─âlug─âreni ├«n 1595, este emblematic pentru istoria noastr─â. Domnul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti, al Transilvaniei ┼či al Moldovei este urmat, ├«n ierarhia preferin┼úelor, de ┼×tefan cel Mare (94, 9% din voturi) ┼či Mircea cel B─âtr├ón (92, 3% din responden┼úi), potrivit sondajului ÔÇ×Barometrul de opinie public─â ÔÇô Adev─ârul despre Rom├óniaÔÇť, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului ÔÇ×Adev─ârulÔÇť. De men┼úionat c─â pachetul de ├«ntreb─âri ÔÇ×Rom├ónii ┼či IstoriaÔÇŁ a fost realizat ├«n colaborare cu revista ÔÇ×HistoriaÔÇŁ.

Cercetarea a fost efectuat─â ├«n perioada 10-17 septembrie 2013, pe un e┼čantion de 1.050 de persoane, reprezentativ pentru popula┼úia Rom├óniei de 18 ani ┼či de peste 18 ani. Eroarea maxim─â admis─â a datelor este de ┬▒ 3%, la un grad de ├«ncredere de 95%. Topul personajelor din Evul Mediu este ├«ntrerupt de Alexandru Ioan Cuza, domnul care unit Principatele la 1859, despre care 92, 3% afirm─â c─â a fost un personaj important al istoriei. El este urmat de Vlad ┼óepe┼č, apreciat ca fiind un personaj important de 89, 7% din rom├óni. Constantin Br├óncoveanu ├«ncheie topul domnitorilor importan┼úi, cu 78% din op┼úiuni.

646x404 1 15 jpg jpeg

CAROL I, PRIMUL ÎN TOPUL MONARHILOR

Personajele istorice mai recente, respectiv trei dintre cei patru regi ai Rom├óniei (Carol I, Ferdinand ┼či Carol al II-lea), nu reu┼česc s─â dep─â┼čeasc─â personalit─â┼úile istoriei medievale, care au beneficiat de-a lungul timpului de o expunere mult mai bun─â ┼či pozitiv─â, comparativ cu monarhii, care au fost boicota┼úi sau discredita┼úi ├«n timpul perioadei comuniste.

Dintre cei trei regi inclu┼či pe list─â, Carol I, sub domnia c─âruia s-a consolidat statalitatea, iar Rom├ónia ┼či-a c├ó┼čtigat independen┼úa, este considerat cel mai important (77, 7%), fiind urmat de regele Marii Uniri din 1918, Ferdinand I, pe care 72, 3% din responden┼úi ├«l consider─â un personaj important. Cel mai pu┼úin popular personaj al Casei Regale, Carol al II-lea, este considerat ┼či cel mai pu┼úin important dintre toate personalit─â┼úile istorice incluse ├«n sondaj (66, 3% din preferin┼úe). Diferen┼úa mare, de 20 de procente, ├«ntre domnul Unirii Principatelor, Alexandru Ioan Cuza (92, 3%), ┼či regele Marii Uniri, Ferdinand I (72, 3%), este explicabil─â prin modul ├«n care a fost studiat─â istoria dup─â 1945, c├ót ┼či din prisma op┼úiunilor pro ┼či anti monarhiste din prezent, spun autorii cercet─ârii. Mul┼úi dintre responden┼úi nu au f─âcut, probabil, diferen┼úa ├«ntre popularitate ┼či rolul jucat de fiecare personalitate ├«n istoria rom├ónilor.

REGINA MARIA, PERSONALITATEA FEMININ─é

Personalit─â┼úile din lista ├«nchis─â au fost alese ├«n urma dezbaterilor cu redactorii revistei ÔÇ×HistoriaÔÇť ┼či nu includ personaje ale istoriei recente, ultima personalitate m─âsurat─â ├«n ordine cronologic─â fiind Elena Lupescu. Regina Maria, so┼úia Regelui Ferdinand, conduce topul personalit─â┼úilor istorice feminine considerate importante ├«n istoria rom├ónilor (71, 1%), urmat─â de Ecaterina Teodoroiu (66, 7%), un personaj-erou promovat intens ├«nainte de 1989, mai ales prin intermediul mijloacelor propagandistice. Num─ârul din octombrie al revistei ÔÇ×HistoriaÔÇť, de ast─âzi la chio┼čcuri, prezint─â pe larg sondajul realizat de INSCOP Research. 

Sursa:www.adevarul.ro