Mega submarin japonez din Al Doilea Război Mondial descoperit în Hawaii jpeg

Mega-submarin japonez din Al Doilea Război Mondial descoperit în Hawaii

Un submarin japonez pierdut în ocean, după ce fusese abandonat de către Statele Unite în Al Doilea Război Mondial, a fost găsit în apele din apropiere de Hawaii. Un purtător de cuvânt al Universității din Hawaii a declarat, într-o conferință de presă, descoperirea mega-submarinului I-400 ce aparținea Marinei Imperiale Japoneze.

I-400 a fost unul dintre submarinele din clasa „Sen-Toku”, acestea fiind cele mai mari submarine construite vreodată până când au început să apară cele ce foloseau puterea nucleară drept combustibil. Are 121 de metri şi putea să înconjoare pământul o dată, şi apoi să parcurgă încă o jumătate din aceeaşi distanţă, fără să aibă nevoie să fie realimentat.

Marina americană a capturat submarinul şi patru alte submarine la finalul războiului şi le-a adus la Pearl Harbor pentru a fi inspectate. În 1946, Uniunea Sovietică a cerut permisiunea de a avea acces la submarine în baza tratatelor încheiate la finalul războiului.

În loc să permită Uniunii Sovietice accesul la submarine şi la tehnologia lor, Statele Unite au scufundat submarinele şi au declarat că nu au nicio idee despre locaţia lor. De atunci, au fost descoperite patru din cele cinci submarine.

Submarinul I-400 a fost descoperit în august şi descoperirea a fost anunaţată după ce cercetătorii s-au consultat cu guvernele Statelor Unite şi Japoniei.

 Sursa:news.discovery.com