Mauritius contestă dominaţia Marii Britanii asupra arhipelagului Chagos din Oceanul Indian jpeg

Mauritius contestă dominaţia Marii Britanii asupra arhipelagului Chagos din Oceanul Indian

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 15 februarie 2022

Dominaţia Marii Britanii asupra arhipelagului Chagos a fost contestată oficial, luni, după ce ambasadorul Mauritian la ONU, Jagdish Koonjul, a ridicat drapelul ţării sale, pe una din insulele şi a cântat imnul nţional, în cadrul unei ceremonii.

„Încercăm actul simbolic de a ridica steagul aşa cum au făcut britanicii, de atâtea ori, pentru a stabili colonii. Noi, totuşi, revendicăm ceea ce a fost întotdeauna al nostru”, a spus Jagdish Koonjul, ambasadorul ONU al Mauritius, conform The Guardian.   

Un mesaj preînregistrat al prim-ministrului mauritian, Pravind Jugnauth, a fost difuzat printr-un difuzor către locuitorii din Chagos şi oficialii mauritieni şi ai mass-media, adunaţi pe plajă.   

„Este prima dată când Mauritius conduce o expediţie în această parte a teritoriului său. Mă simt trist că nu am putut să fac parte din această vizită istorică. Sunt încântat că fraţii şi surorile noastre chagossiene pot călători la locul lor de baştină fără a fi escortaţi de trupele străine [adică britanice]. Mesajul pe care doresc să-l transmitem lumii, în calitate de stat cu suveranitate asupra arhipelagul Chagos, este că vom asigura o administrare înţeleaptă a teritoriului său, a securităţii maritime, a conservării mediului marin şi a drepturilor omului, şi a întoarcerii celor de origine chagosiană”, a spus Jugnauth.

Într-un apel telefonic cu The Guardian, la scurt timp după ridicarea drapelului, premierul mauritian a spus: 

„Comunitatea internaţională şi instituţiile internaţionale au decis deja că acesta este teritoriul nostru. Ceea ce facem este legitim.”

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă oficialii din Marea Britanie ar scoate ulterior steagul Mauritian, Jugnauth a spus: „Nu ştiu ce vor face. Dacă îndepărtează steagul, aceasta va echivala cu o provocare din partea lor. Regatul Unit nu respectă hotărârile de drept internaţional”. 

După ceremonie, echipajul vasului de croazieră Bleu de Nîmes, închiriat de Mauritius, a pregătit un grătar pe plajă.

Guvernul mauritian precizează că a sosit momentul ca victoriile sale juridice în instanţele internaţionale şi ONU să fie transpuse în fapte pe teren.   

Un steag mauritian a fost, de asemenea, ridicat de trei oficiali ai ţării pe insula Salomon duminică după-amiază.   

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Marii Britanii a declarat: 

„Marea Britanie nu are nicio îndoială cu privire la suveranitatea noastră asupra Teritoriului Britanic al Oceanului Indian, pe care o deţinem continuu din 1814. Mauritius nu a deţinut niciodată suveranitatea asupra teritoriului şi Regatul Unit nu îi recunoaşte pretenţia. (...) Onorăm asigurările pe care le-am dat Mauritius că nu vom interveni.”   

În 2019 în Adunarea Generală majoritate ţărilor membre a cerut Regatului Unit să retrocedeze în termen de şase luni Insulei Mauritius arhipelagul Chagos, pe care se află o bază britanico-americană strategică.

Foto sus: Australian Institute of Marine Science