Marina greacă a fost plasată în stare de alertă după ce Turcia a trimis 17 nave de război într o zonă disputată economic de cele două țări jpeg

Marina greacă a fost plasată în stare de alertă după ce Turcia a trimis 17 nave de război într-o zonă disputată economic de cele două țări

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 iulie 2020

Marina greacă a fost plasată în stare de alertă şi în "pregătiri întărite" în urma recentelor activităţi turceşti de explorare a zăcămintelor de gaze în Marea Egee, informează AFP, citând sub rezerva anonimatului un ofiţer din marina militară elenă.

"Unităţi ale Marinei au fost desfăşurate de ieri (marţi - n.r.) în sudul şi sud-estul Mării Egee", a declarat această sursă. Unităţile respective "sunt pregătite să răspundă oricărei activităţi", a adăugat ofiţerul, citat de AFP și preluat de Agerpres. Comandamentul forţelor maritime le-a cerut marinarilor să ignore o restricţie a navigaţiei maritime decretată de Turcia. 

Potrivit publicaţiei elene „Greek City Times”, care citează surse militare, Turcia ar fi trimis în zonă 17 nave de război de la baza navală Aksaz din Physkos (Marmaris, în turcă). Armata greacă a fost pusă în stare de alertă, iar şeful statului major general al apărării naţionale elene (GEETHA), Konstantinos Floros, şi-a scurtat vizita în Cipru pentru reveni de urgenţă în ţară. Militarii greci care intenţionau să intre în permisii şi concedii şi-au văzut aprobările suspendate. Totodată, potrivit presei elene, două avioane F-16 ale aviaţiei militare turce au survolat insulele greceşti ale arhipelagului Kastellorizo, fiind interceptate de aparate F-16 ale aviaţiei elene. Premierul grec Kyriakos Mistotakis a convocat pentru joi şi vineri întâlniri separate cu liderii partidelor politice elene pentru a aborda "subiecte naţionale", potrivit biroului său de presă. 

În cadrul activităţilor sale de explorare a hidrocarburilor în curs, Turcia a anunţat "public" trimiterea navei sale Oruc Reis în Mediterana de Est începând de marţi, conform unui comunicat de miercuri al Ministerului turc de Externe. Atena a protestat oficial împotriva acestor deplasări în apropierea arhipelagului grecesc Kastellorizo. "Anunţarea explorărilor turceşti într-o secţiune a platoului continental grec constituie o escaladare a tensiunii în regiunea noastră", a declarat marţi Ministerul grec de Externe. "Cerem Turciei să-şi înceteze imediat activităţile ilegale care încalcă drepturile noastre suverane şi subminează pacea şi securitatea în regiune", a adăugat MAE grec. Or, Ankara afirmă că zona maritimă în care au loc explorările se află "în întregime pe platoul continental turc, aşa cum a fost declarat Naţiunilor Unite", potrivit lui Hami Aksoy, purtător de cuvânt al MAE turc. 

 Insulă grecească Kastellorizo 

Ankara contestă că insulă grecească Kastellorizo, "cu suprafaţa de 10 km pătraţi, la doar 2 km de Anatolia (în Turcia) şi la 580 km de Grecia continentală, poate genera un platou continental de 40.000 km pătraţi", potrivit unui comunicat. Kastellorizo este cea mai mare insulă a arhipelagului omonim din Marea Egee.

Ţări vecine şi membre NATO, Grecia şi Turcia au istoric relaţii tensionate. Atena denunţă controversatul acord turco-libian, semnat anul trecut, de împărţire a spaţiilor maritime între Ankara şi guvernul de la Tripoli. Atena consideră că acest acord urmăreşte să sporească influenţa Turciei în Mediterana, unde această ţară a efectuat recent foraje exploratorii în apropierea Ciprului, suscitând protestele ţărilor vecine, Cipru, Grecia şi Egipt. La Bruxelles, Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a UE, a declarat că Turcia trimite "un mesaj negativ" cu privire la relaţiile turco-europene. Turcia, candidată pentru a adera la UE, "trebuie să se angajeze fără echivoc pentru relaţii de bună vecinătate, aplicarea acordurilor internaţionale şi rezolvarea paşnică a disputelor în acord cu Charta ONU", a declarat ea presei. UE, care a condamnat deja aceste "foraje ilegale", "a subliniat în mai multe rânduri că delimitarea zonelor economice exlusive şi ale platoului continental trebuie stabilită prin dialog şi negocieri de bună credinţă", a adăugat aceasta.